Прес конференција поводом 45. ФФС

На 45. Фестивалу филмског сценарија девет филмова

Срђан Удовичић

Прес конференција поводом 45. Фестивала филмског сценарија одржана је 2. августа у Комбанк дворани – Београд. Представницима медија обратили су се Саша Миленковић, директор Културног центра Врњачка Бања, Марко Јовичић, извршни продуцент и редитељ фестивала, чланови жирија Ивана Вујић, Александар Ђаја, Радослав Зеленовић, као и глумци – промотери фестивала Злата Нуманагић, Вук Салетовић и Миљан Прљета.

Присутнима се обатио директор Културног центра Врњачка Бања Саша Миленковић који је истакао да ће  Фестивал бити отворен 13. августа пројекцијом филмова „Нечиста крв – Грех предака“ и „Јужни ветар 2 – Убрзање“, те да ће све пројекције бити на Летњој позорници „Данило Бата Стојковић“, која је пре неколико година реконстуисана чиме је створен знатно већи угођај за све љубитеље фестивала. Током фестивалских дана, који ће трајати до 18. августа, публика ће бити у прилици да види и друга филмска остварњеа која су настала између два фестивала: Оаза, Жив човек, Име народа, Лихвар, Пролећна песма, Викенд са ћалетом, Једини излаз.

Јовичић је истакао да ће ове године само отварање фестивала бити гламурозније, са знатно већим бројем сценариста, глумаца. Навео је да ће пратећи програм чинити: Школа филмске драматургије, Школа филмске критике, радионица “Како се гледа филм”,  Симпозијум о  документарном опусу „Чешке школе“, представе “Цимет и ванила”,“Да, то су били дани”, програм “Преко плота“, концерти глумице Мине Лазаревић и “Награђенима у част“.

Ивана Вујић, председеница жирија, иначе управница Народног позоришта у Београду истакла је да ће пред њом и осталим члановима жирија бити тежак задатак да одаберу победника фестивала, у јакој конкуренцији која је присутна ове године. Похвалила је ауторе који су створили своје нове пројекте у тешком и неизвесном добу пандемије, посебно јер је за снимање филма потребно заиста много новца, енергије и креативности.

Радослав Зеленовић, дугогодишњи директор Југословенске кинотеке и овогодишњи члан жирија, подсећа да је дуго боравио на Фестивалу филмског сценарија, као члан савета, селекционе комисије и жирија. Навео је да ће једном када се буде писала историја овог фестивала, остати забележено да су у Врњачкој Бањи приказани и они „забрањени“ филмови које нико није званично забранио, али којих нигде није било.

Алкеснадар Ђаја, по вокацији драматург, тренутно на позицији управника Позоришта на Теразијама је рекао да без доброг сценарија, приче, ликова, нема ни доброг филама и да га је обрадовао позив организатора да буде члан жирија 45. Фестивала филмског сценарија.

Присутнима се обратила и Марија Ђокић, која је изразила задовољсто што је „Горки лист“ овогодишњи генерални покровитељ фестивала.

Позив на 45. Фестивал филмског сценарија, чији је овогодишњи генерали спонзор Горки лист, упутили су и глумци Злата Нуманагић, Вук Салетовић и Миљан Прљета, који су само неки од учесника промо спотова овогодишњег фестивала.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ