Фестивал позоришта на Амфитеатру „Данило Бата Стојковић“

ЗАВРШЕН ТРЕЋИ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ПОЗОРИШТА

Аутор:Весна Ђорђевић

СУСРЕТ ГЛУМАЦА СА ПУБЛИКОМ ПРЕСУДАН ЗА ПОЗОРИШНУ ЧАРОЛИЈУ

Представом „Бечка столица“ Омладинског позоришта „Дадов“ која отвара питање постојања љубави на Земљи, затворен је Трећи Интернационални фестивал позоришта Врњачка Бања. Пет фестивалских дана обележио је богат позоришни репертоар, а награду „Променада“ за најбољу представу  добила је „Салигиа“ „ Лудум Лудум Театра“.

Миљан Думановић и Милена Божовић Манић са наградом

– Фестивал је најбољи доказ да за културом постоји потреба и да има осигурано место у животу људи обзиром да је кроз капије амфитеатра ове године прошло готово две хиљаде људи, каже Миљан Думановић, један од оснивача Фестивала. – Прошлогодишњи фестивал  је услед пандемије коронавируса одржан онлајн. Ове године, публика и позоришни ствараоци једногласно су сложни у ставу да је замена за прави позоришни доживљај у дигиталном формату могућа само привремено, онда када је то једини начин, а да је суштина у физичком сусрету глумаца и публике.

Награду „Променада“ за лични допринос култури и уметности добила је Милена Божовић Манић, новинарка и уредница Радио Београда, за свој вишегодишњи труд да култура остане у жижи медија, чак и у доба сензационализма. Приликом уручења статуете, добитница је ову награду поделила са свим својим колегама из медија који се, попут ње, свесрдно залажу за културу. Културни Центар Врњачка Бања је институција која је ове године награђена „Променадом“, а која је упркос свим изазовима у години након пандемије пронашла начин да потпомогне одржавање  фестивала и његов континуитет.

Уметнички програм пратио је и стручни део – „Култура – перспектива и изазови након короне“ била је тема овогодишњег округлог стола. Др Душан Стојаковић са Факултета савремених уметности у Београду, глумци  Александар Срећковић Кубура и  Срђан Тимаров, новинарка Милена Божовић Манић сложили су се да је позориште превазишло током историје и много веће изазове од пандемије коронавируса, али и да је његова суштинска будућност у непосредној интеракцији са публиком.

– Направљен је и осврт на Фестивал, а учесници су нагласили да стоје на располагању и манифестацији и самој Бањи како би се наставило узлазном путањом, те да су са својим колегама спремни да пруже помоћ младим неафирмисаним  глумцима  што  је и наша основна идеја, рекао нам је Думановић.

И најмлађи гледаоци су добили своју представу, коју је маестрално извео Театар „Улица“ на Тргу културе, док је њихова представа „Ноћни превоз и станица“ у оквиру главног репертоара отказана услед временских непогода, уз велику жељу организатора да она буде одиграна накнадо, између овог и наредног фестивала.

– Утисци су одлични. Хвала свима који су нам пружили подршку. Ми већ од септембра крећемо са припремама за наредну годину и имамо у плану да поред такмичарског програма у Врњачку Бању доведемо и позоришне блокбастере, закључује Миљан Думановић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ