ФЕСТИВАЛ СРПСКЕ ТРПЕЗЕ У БЕОГРАДУ

Редакција

ДОМАЋИНСКА ПРЕЗЕНТАЦИЈА

На Старом граду у Београду у легендарној Скадарлији 18. септембра у организацији Удружења „Чувари огњишта“ – Београд, а под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација одржан је „Други Фестивал српске трпезе“ са циљем да представи нашу трпезу као истински туристички бренд, као смотру посебности културног и етно идентитета чуваног вековима, представљањем догађаја и људи који су обележили протекли период.

Туристичка организација Врњачка Бања је зналачки искористила шансу и на ударним тачкама Манифестације се представила како јој и доликује. Продуцент Никола Џамић и Жарко Марковић из УГ „Новоселац“ окупили су „снаге“ које су решиле задатак ТО. Куварско одељење Манифестације „Прва Бразда“ које је предводила Јелица Панић са помоћницом Даном Филиповић припремило је и аранжирало „српску трпезу“ која је својим асортиманом од 19 традиционалних јела и колача, од сармица и пребранца, супе са кнедлицама до купуса из земљаног лонца припреманог на лицу места привукла пажњу не само посетилаца већ и „домаћице“ Фестивала  министарке Татјане Матић и ресорне помоћнице министра Сектора за туризам Ренате Пинџо, до стручног жирија који је предводио легендарни куварски „вук“ Милијан Стојанић и ову трпезу оценио највишом оценом. Целокупну слику улепшали су својим представљањем Удружење „Златне нити“, „Врњачке Терме“ и Ресторан „Фрида“, док је Удружење „Сеоских жена Општине Врњачка Бања“ својим прерађевинама од воћа и поврћа показало нову димензију врњачке тиристичке понуде.

Запажен је наступ ФАНПИ „Бане Миленковић“ који су обогатиле најстарија чланица, учитељица Вучица Тодоровић која је са гласом „девојчице“ од  80 година и искуством од 60 година културно-просветног рада са „Баштом пуних шљива“ привукла пажњу посетилаца и специјална гошћа млада фрулашица Сања Милановић из Мионице, вишеструки победник такмичења у Прислоници.

Удружење „Новоселац“ и Манифестација „Прва Бразда Ново Село“ представили су најновија достигнућа младе Марије Сеочанац која је после победе на такмичењу орача „Србобранска бразда“ постала  прави „бренд“ и пример успешне младости Србије. Новоселци нису ни овог пута пропустили прилику да успоставе нове контакте и сарадњу, а овога пута је то МЗ Пискавица са територије града Бањалуке у Републици Српској па ће се у наредном периоду сарадња проширити најпре кроз сарадњу два КУД-а.

 

Жарко Марковић 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ