„МЕРКУР“ ОРГАНИЗОВАО НАЦИОНАЛНИ СИМПОЗИЈУМ

Марина Ст. Јанковић

„ШЕЋЕРНА БОЛЕСТ 2021: ДИЈАГНОСТИКА, ТЕРАПИЈА И ПРЕВЕНЦИЈА“

Седамнаестог септембра у Конгресној сали Термоминерланог купатила, у Врњачкој Бањи, академик проф. др Небојша М. Лалић, декан Медицинског факултета у Београду и председник Републичке комисије за дијабетес, свечано је отворио Национални симпозијум са међународним учешћем „Шећерна болест 2021: дијагностика, терапија и превенција“.

У име домаћина, свих запослених и менаџмента, на самом почетку скуп је поздравио др Светомир Николић, начелник медицинских служби у „Меркуру“, изразивши своје задовољство што се симпозијум о дијабетесу након године паузе поново организује у  „Меркуру“. Испред Специјалне болнице „Меркур“, медијима се обратила Маријана Бабић Првуловић, ендокринолог, изразивши значај овог скупа, чији је циљ да се дијабетес као обољење сагледа на један мултидисцилинаран и свеобухватан начин, као и презентовање најновијих трендова када је терапија ове болести у питању. Овогодишњи скуп разликовао се од претходних због стриктних епидемиолошких мера, као и хибридне форме са ограниченим бројем присутних – око 60  и преко 130 онлајн учесника.

Одржавање Симпозијума подржали су: Novo Nordisk, Sanofi, Astra Zeneca, Adoc, Salvus, Inpharm и Swiss Nature.

Током два дана трајања симпозијума еминентни стручњаци из области дијабетологије одржали су предавања која истичу најновија сазнања о дијабетесу, а главни предавач на скупу био је проф. др Лалић, који је одржао два предавања: „Терапијске препоруке у типу 2 дијабетеса 2021: континуиране промене“ и „Превенција типа 2 дијабетеса: стање и перспективе”. Из осталих референтних универзитетских центара Нови Сад, Крагујевац и Ниш, предавања су одржали професори са медицинских факултета. Тим лекара „Меркура“, као Националног едукационог центра за дијабетес и водеће установе када је ова болест у питању, био је активно укључен у предавања на теме едукације, превенције и терапије дијабетеса.

„Меркур“ се разликује од осталих РХ центара у лечењу шећерне болести. Наиме, од 1976. године у „Меркур“ у постоји Ендокринолошко одељење за оболеле од шећерне болести. Дуги низ година посебна пажња је придавана усавршавању медицинског кадра и створен је један велики мултидисциплинарни тим лекара, сестара, терапеута, који су и основна снага „Меркура“. Захваљујући томе, 2008. године од стране Републичког фонда за здравствено осигурање „Меркур“ је препознат као установа која може да буде центар за едукацију оболелих од шећерне болести, а у циљу превенције компликација, тако да сви пацијенти који су старији од 18 година и на инсулинској су терапији могу једном у четири године, 10 дана о трошку Фонда да буду у „Меркуру“ на програму едукације.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ