ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА UNDP У ОКВИРУ RELOAD 2

Редакција

ВРЊАЧКОЈ ОПШТИНИ ГРАНТ ОД 150.000 ДОЛАРА

У Београду је 16. септембра свечано обележен почетак друге фазе Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (Reload 2), који финансира Европска унија, а спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP). Овом приликом је седам јединица локалне самоуправе потписало споразуме о сарадњи у оквиру Reload 2 иницијативе, која ће трајати од 2021. до 2024. године, и има укупну вредност од 2 милиона долара у Србији.

Потписивањем Споразума градови и општине учеснице у Програму (Нови Сад, Крушевац, Врњачка Бања, Топола, Суботица, Владичин Хан и Бабушница) обавезале су се да ће, уз помоћ UNDP-а, увести транспарентније процедуре за финансирање пројеката организација цивилног друштва (ОЦД). То укључује успостављање јаснијих и транспарентнијих критеријума за одабир иницијатива финансираних из локалних фондова, праћење потрошње додељених средстава, те извештавање јавности о резултатима. Такође, Reload 2 програм ће промовисати и подржати ангажовање младих и спровођење омладинских иницијатива.

Грађанске иницијативе које ће се суфинансирати из локалних буџета и Reload 2 средстава допринеће побољшању животних услова грађана у овим локалним заједницама нудећи им нове услуге и повећавајући квалитет и обухват постојећих. UNDP ће пружити помоћ изабраним ОЦД да креирају јавне услуге у складу са стандардима Европске Уније.

Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Србије истакла је да Министарство подржава овај програм због уверења да се демократија гради на локалном нивоу

Стална представница UNDP -а у Србији Франсин Пикап подсетила је на одличне пројекте ОЦД које су биле учеснице у претходној фази програма , и истакла циљ, помоћ ОЦД и локалним органима власти да ефикасније примене постојећу законску регулативу, а на добробит свих грађана.

– Овај програм је кључан како бисмо успоставили разумевање између локалних власти и ОЦД које играју веома важну улогу у заједници. Надамо се да ће се и друге општине и градови угледати на партнере у Reload 2 програму, и примере добре праксе проширити кроз читаву земљу. Такође се надамо да ћемо кроз овај програм помоћи младима да се покрену и преузму активнију улогу у својим заједницама, рекао је рекао је Никола Бертолини, шеф одељења за сарадњу у Делегацији ЕУ у Србији.

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2 (ReLOaD 2) финансира Европска унија, а спроводи UNDP у Албанији, Босни и Херцеговини, на Косову*, у Северној Македонији, Црној Гори и Србији.

*Свако помињање Косова треба схватити у потпуној сагласности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН (1999).

У Кући Уједињених нација у Београду, врњачку локалну самоуправу представљао је Небојша Алимпић, координатор локалног економског развоја као један од потписника споразума о сарадњи са UNDP у оквиру Reload 2 иницијативе којим је Општини Врњачка Бања одобрен грант (бесповратна средства) у износу од 150.000 долара од стране ЕУ.

– Захвалио сам се у име Општине и председника општине на додељеном гранту и пренео извињење председника који је, због раније преузетих неодложних обавеза, био спречен да присуствује. С обзиром да нема донатора, ни домаћег ни страног, код кога нисмо успешно аплицирали и повукли средства у последњих 10 година, у пар реченица дао сам рецепт за успех осталим јединицама локалне самоуправе: у Врњачкој Бањи се пројектима бави најпре председник општине, па његов заменик, затим његови помоћници, председник СО, начелник ОУ и Одсек за ЛЕР, и то од проналажења јавних позива, аплицирања, преко реализације и имплементације, и све то у континуитету, годинама уназад, рекао нам је Небојша Алимпић, координатор локалног економског развоја.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ