ОБЕЛЕЖЕН ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА, СЛОБОДЕ И НАЦИОНАЛНЕ ЗАСТАВЕ

Весна Ђорђевић

ЗНАШ ЛИ СРБИНЕ

Свечаношћу организованом тачно у подне крај споменика краљу Александру Карађорђевићу, сину команданта српске војске у Првом светском рату, одата је пошта и дужно поштовање нашим славним прецима који су своје животе положили у Великом рату и обележен 15. септембар – Дан пробоја Солунског фронта и 103. годишњица завршетка рата, као и Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Почетак пробоја Солунског фронта један је од кључних датума Првог светског рата, велики дан у националној историји, па је 15. септембар одабран као општи српски празник који је везан не само за Србију, већ и за све Србе на простору бивше Југославије и у емиграцији.

Програм под називом „Знаш ли Србине“ у организацији Удружења потомака ратника,  Културног центра и Општине Врњачка Бања, отворило је Удружење за културу „Врњачки вез“ извођењем химне „Боже правде“, после чега су венце положиле делегације Општине Врњачка Бања, Удружења потомка ратника, Црвеног крста и Кола српских сестара.

На време части и поноса, на борбу и жртве Србије у Великом рату присутне је подсетио председник општине, Бобан Ђуровић:                                                                                                       

Желим посебно данас да истакнем да су у Великом рату са подручја наше поносне општине, из скоро сваког села и засеока учествовали наши преци,  храбри и поносни јунаци нашег краја, за слободу свог завичаја, своје Цркве и своје деце и часно своје животе положили за слободу свог народа. Њихово херојство и њихова бесмртна дела су заувек пример нама, њиховим потомцима,  како се брани родна груда.

Председник је, такође, нагласио да су скупштине у Београду и Бањалуци данас усвојиле Закон о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличног писма.

Данашњи празник је у знаку наших националних симбола – ћирилице и националне заставе. У годинама пред нама, ово треба да постане један од централних повода за подсећање на важност неговања националног идентитета, јер ће само снажне и самосвесне нације у будућим деценијама опстати на светској етничкој карти, рекао је Ђуровић.

У знаку сећања на часне хероје, али и националног освешћивања, протекао је и остатак програма – стихове Оскара Давича „Србија“ говорила је Маја Вељковић, „Ало, Врховна“ Мића Живојиновић, док је „Врњачки вез“ извео пар пригодних песама.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ