ОТВОРЕН РЕГИОНАЛНИ ИНОВАТИВНИ РАЗВОЈНИ ЦЕНТАР

Марина Ст. Јанковић

ПОДРШКА ПРИВРЕДНОМ СЕКТОРУ

У Врњачкој Бањи код Аутобуске станице, 1. септембра, министар без портфеља, за иновације и технолошки развоj, др Ненад Поповић и председник врњачке општине Бобан Ђуровић свечано су отворили регионални Иновативни развојни центар. Према речима министра, Врњачка Бања је од данас уписана на дигиталној мапи Републике Србије и целе Европе.

Циљ Иновативног центра је помоћ и подршка младим привредницима који започињу бизнис са технолошким иновацијама. Овај пројекат вредан 36 милиона динара, подржало је Министарство за научно технолошки развој, односно Влада Републике Србије.

– Иновативни развојни центар је у правом моменту дошао у Врњачку Бању, пре свега због самог развоја Врњачке Бање, збок константних улагања, долазака инвеститора који већ имају далеко шири приступ иновацијама него што је можда Врњачка Бања у том тренутку имала. Овај Центар ће представљати будући развој саме Општине, могућност за физичка и правна лица да предузетници, старт-ап компаније започну и покрену пословање на овом простору, а оно што ме посебно радује, то је велики број заинтересованих младих људи који су већ кренули и пре отварања ИРЦ са својим иновативним пројектима, са жељом да остваре своје амбиције, али и да на неки начин дају печат ономе што смо одрадили. Господин Поповић је више пута говорио да је Врњачка Бања данас постала место на иновационој дигиталној карти Србије и Европе. А то иде у прилог туристима, нашим грађанима, а посебно иностраним туристима који ће имати могућност да приликом дужег боравка у Бањи користе услуге овог Центра.

-Наравно, драго ми је што се он налази управо на овом простору Аутобуске станице који је локална самоуправа још 2013. године уз подршку Владе Републике Србије купила и обећала грађанима да ће поред враћања првобитне делатности саобраћаја, паркирања и станичних услуга, радити и на додатним инвестицијама. Једна од тих инвестиција управо је ИРЦ. На овом простору ће се наредних десет месеци наћи читав јавни сектор, комунални и други, где ће бити око 500 људи у овој згради и ту ће бити њихово седиште. Са Факултетом за угоститељство и туризам који се налази на 200 метара одавде, где имамо хиљаду студената, са популацијом која већ живи овде и која купује станове у овом новом делу града, ми ћемо имати у просеку две-три хиљаде људи који ће ординирати овим простором и који ће моћи да користе управо услуге старт-ап Центра.

Оно што је битно нашем технолошком развоју иновацијама јесте пре свега да ћемо ми дати велики допринос у развоју туризма који је за нас најбитнији, у развоју угоститељства, у развоју пољопривреде и других друштвених делатности које су присутне кроз мала и средња предузећа у Врњачкој Бањи. Посебно ми је драго што је присутан са нама и Факултет за хотелијерство и туризам, једини државни факултет на овим просторима, што он већ планира иновативне студијске програме. Добили смо обећање од министра да ће помоћи нашем декану да направимо тај један искорак који је потребан и то ће бити једна нова сфера образовања у области хотелијерства, угоститељства, гастрономије кроз иновације, оно што јесте наш циљ, рекао је председник Ђуровић и најавио да у сарадњи са Министарством за следећу годину припрема се пројекат „Smart city“ (паметан град), јер Врњачка Бања заслужује да иде корак даље, да се прати технолошки развој како би била конкурентна на европском и светском тржишту.

За почетак, у Иновационом развојном центру радиће четворо људи.

Министар Поповић честитао је грађанима Врњачке Бање на отварању Иновативног развојног центра, као и председнику Ђуровићу и његовом тиму који су у рекордно кратком року успели да направе веома модеран, савремен, технолошки у највећим стандардима опремљен иновациони центар.

– Врњачка Бања са потенцијалом који има, а пре свега као једно од два или три главна туристичка места са милион и две стотине хиљада ноћења годишње, заслужује да има за почетак овакав Иновациони центар, а сигуран сам да ће руководство Општине у следећих неколико година имати прилику да уради још већи, још бољи, јер како се развијају технологије у савременом свету, како се развија и туризам као најбрже растућа грана економије данас у свету, како се овде граде фантастични, изванредни хотелски капацитети, сигуран сам да ће допринос томе дати и старт-ап компаније које ће радити у овом предивном Иновационом старт-ап центру и тиме омогућити и другима да сутра дођу, да имамо још већи, бољи и квалитетнији простор.

Сва идеја нових туристичких центара свуда у свету, поготово у најјачим економијама од Америке, Израела, Немачке је да у великим туристичким центрима постоје овакви иновациони центри да би они који дођу да одмарају могли негде и да раде. Продужила се и сезона одмора, некада се одмарало једну или две недеље, а са онлајн могућностима, са новим апликацијама људи седе у туристичким местима и по два, три, неко чак и шест месеци и желе да имају пријатан угођај, да користе могућности оваквог предивног бањског туризма, али и да имају могућност да раде. Сада је та могућност отворена. Овде могу и да раде, али имају и могућност да отворе још неку старт-ап компанију, а зато ће ови млади који овде живе у Врњачкој Бањи и који желе да започну свој бизнис, оснују старт-ап компанију, да се баве иновацијама, добити пуну подршку и од општине, али и од Владе Републике Србије. За овај Центар Влада Републике Србије издвојила је 36 милиона динара, али тиме нећемо стати. Ми ћемо сваке године, као и друге центре, финансирати како би они могли несметано да раде и како би она деца и иноватори који желе да отворе своју старт-ап компанију имали могућност да добију сваку врсту подршке: финансијску, правну, стручну, менторску. И оно што је најважније, да добију обуке, да добију тај менторски пут, да их неко од идеје води до реализације њиховог производа или услуге или сервиса.

Врњачка Бања има још један потенцијал, а то је Факултет за хотелијерство и туризам са хиљаду студената. То је потенцијал за цео овај регион. Кадрови који одавде одлазе, најбољи су промотери туризма. Ја као председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом учинићу све да што више промовишем код руских студената да долазе овде да уче.

Треба видети ову лепоту, овај предивно уређен град и морам да признам да некада изазива и малу завист када видимо како се овде лепо живи. Људи који живе у Врњачкој Бањи можда и не знају колико су срећни и колико је овде дивно, колико је друкчији ваздух, колико је лепо живети у овом окружењу.

Без подршке Владе Републике Србије, а пре свега председника Вучића који се лично залаже за максималну изградњу инфраструктуре, са новим аутопутом који ће овде проћи, отварају се потпуно нови потенцијали, а од председника општине, изузетно агилног, способног, чули смо и за идеју о будућој гондоли која ће ићи до Гоча, ја могу само да се радујем испред Владе Републике Србије, испред свих грађана Србије јер Врњачка Бања заиста постаје центар туризма целе Европе, а оно што ми је посебно драго, од данас је уписана на дигиталној мапи Републике Србије и целе Европе. Сигурно је да ће за овај старт-ап Иновациони центар од данас чути многи у Европи и ово ће бити место за многе иновационе номаде где ће долазити да отварају своје компаније, да раде и да уживају у овом прелепом амбијенту, рекао је министар др Ненад Поповић након свечаног отварања Иновативног развојног центра

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ