ПРЕДАВАЊЕ О ЧАСЛАВУ СТАНОЈЕВИЋУ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

МАТЕМАТИЧАР СВЕТСКОГ РЕНОМЕА

– Учио је математику код најбољих (нпр. код Фрешеа) и учио је математици најбоље (нпр. Бласа). Носио је најбоља одела и имао најбоље манире. Предавао је најбоље и на најбољим универзитетима. Писао је најбоље радове и објављивао у најбољим часописима. Одлазио је само на скупове где долазе најбољи и са најбољима од њих проводио време (нпр. са Карлсоном), тако је проф. др Ђурчић описао свог славног колегу професора Часлава Станојевића кога је својевремено упознао на Техничком факултету у Чачку.

Проф. др Драган Ђурчић

У Замку културе, 31. августа проф. др Драган Ђурчић, редовни професор Факултета техничких наука у Чачку и проректор за координацију послова факултета чије је седиште ван седишта Универзитета у Крагујевцу одржао је предавање о проф. др Чаславу Станојевићу. Област математике којом се проф. др Ђурчић бави је математичка анализа и примене и он има неколико резултата у наставку идеја проф. др Часлава Станојевића.

Била је то прилика да се изузетног Станојевића присете и његови пријатељи проф. др Владимир Ракоћевић, дописни члан САНУ, познат по оригиналним научним радовима из области функционалне анализе, као и проф. др Малиша Жижовић, који је предавао на универзитетима у Крагујевцу, Нишу и Новом Саду.

Проф. др Владимир Ракочевић

Међународни математичар и велики научник, Часлав Станојевић рођен је 1928. године у Београду, а умро 2008. у Роли, Мисури, САД. Дипломирао је на Природно-математичком факултету у Београду, где је одбранио и докторску дисертацију 1955. године под називом „О строгом закону великих бројева“. У Србији је радио до 1961. године у неколико института и на Математичком, Рударском и Саобраћајном факултету. По одласку у Америку, радио је на Универзитету у Детроиту где је стекао звање професора. Пензионисан  је 1998. године на Математичком факултету Универзитета у Мисурију, Рола где је радио до краја живота. Објавио је преко 50 радова и књига и излагао на четрдесетак конференција. Дао је допринос у различитим областима математике, као што су анализа, Фуријеова анализа, функционалне анализа, вероватноћа и статистика итд. Био је члан пет међународних математичких асоцијација, а за резултате у раду добио је 12 реномираних награда. Велики је његов допринос у повезивању и укључивању српске математичке елите у савремене светске токове позивима да гостују у САД. Актуелна светска математичка знања преносио је и на младе математичаре преко предавања и радионица којима је руководио. Предавања је држао на многим европским универзитетима. Дружио се са највећим америчким математичарем двадесетог века Маршалом Стоуном.

Проф. др Малиша Зизовић

Часлав је посећивао Врњачку Бању и то не случајно. Управо је са Ђурчићем и Жижовићем разрађивао идеју о организовању конференције математичара у Врњачкој Бањи. Био би то својеврсни континуитет са канференцијама из осамдесетих година које су одржаване у Купарима, а касније у Америци. Реч је о врхунским скуповима чији су учесници најбољи математичари са Запада и са Истока.  Од 2008. до 2016. одржано је неколико конференција у Врњачкој Бањи (АТА – Анализа, топологија и примене) уз учешће најбољих математичара света, у организацији Факултета техничких наука из Чачка, међутим, проф. Станојевић 2008. године  није могао да допутује из Америке из здравствених разлога. Планира се наставак одржавања конференција АТА и то већ од наредне године, тако да ће Врњачка Бања поново да буде место окупљања и рада најбољих математичара.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ