РЕПУБЛИЧКЕ СПОРТСКЕ ИГРЕ ПАРАПЛЕГИЧАРА И КВАДРИПЛЕГИЧАРА

Марина Ст. Јанковић

АКО ИГРАШ, ПОБЕЂУЈЕШ

Савез параплегичара и квадриплегичара Србије од 21. до 24. септембра организовао је 29. СЕНИ Републичке спортске игре у Врњачкој Бањи уз учешће око 100 такмичара из Београда, Чачка, Крагујевца, Лесковца, Ниша, Новог Пазара, Параћина, Смедерева, Шапца, Ужица, Зрењанина, Новог Сада, Сомбора и Руме, као и екипa из региона (из Словеније, Федерације Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Црне Горе).

Циљ манифестације је да особе са повредом кичмене мождине крену или наставе да се баве спортом и постижу врхунске резултате као наставак своје рехабилитације и социјализације. Манифестација је уједно и промоција личних и екипних потенцијала.

Свечано отварање СЕНИ 29. Републичких спортских игара Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије (СПИКС), којег чини мрежа од 30 удружења из целе Србије, организовано је 22. септембра на платоу код Аутобуске станице. На свечаној церемонији отварања Игара, такмичаре и госте су поздравили: већник врњачке Општине Душан Стевановић, председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Михаило Пајевић, председник Савеза кошаркаша у колицима Владимир Кузмановић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Сретен Селаковић који је отворио Игре.

Сретен Селаковић државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питањa отвара Игре

Приоритет Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је да свим грађанима обезбеди боље услове за живот и рад стварајући једнаке шансе за бољу будућност. Посебно смо поносни што смо пружајући редовну финансијску подршку Савезу допринели континуитету његовог рада. Министарство ће наставити да подржава рад организација које окупљају особе са инвалидитетом у циљу заступања њихових интереса и реализација различитих инклузивних активности. Наставићемо са реализацијом кампање „Србија без баријера“ коју смо покренули у сарадњи са Националном организацијом особа са инвалидитетом Србије, рекао је Сретен Селаковић.

По отварању Игара, уследила су такмичења у атлетским бацачким дисциплинама: бацање кугле, бацање копља, бацање диска, бацање чуња и копља као и такмичење у шаху и пикаду, док је дан пре одржано такмичење у стоном тенису. У Спортској хали одржаће се ревијални турнири у боћању и кошарци у колицима. Последњи дан игара обележиће свечана вечера. Том приликом биће проглашени победници и биће уручена признања најбољима, као и захвалнице свима који су допринели успешној реализацији Игара.

Ову традиционалну спортску манифестацију је подржало Министарство за рад, запошљавење, борачка и социјална питања Владе Rепублике Србије и Inpharm Co. d.o.o. са брендом СЕНИ кao и појединачни донатори.

Републичке спортске игре су централни догађај СПИКС и локалних удружења и уједно најмасовније окупљање особа са инвалидитетом, углавном корисника инвалидских колица на једном месту са територије Србије. Ове године се одржавају у склопу обележавања јубилеја 30 година рада СПИКС.

Трудићемо се и ове године да будемо међу најбољима. Људи треба да се социјализују. Није добро да ми у колицима будемо затворени у кући. Ми имамо доста успешних спортиста и углавном се одазивамо на све игре, волимо да се дружимо. Није нам битна победа, али имамо спортски дух, рекла нам је Биљана Франић у име Удружења Новог Сада.

Сви учесници били су смештени у Хотелу „Фонтана“. Међу такмичарима били су и наши прослављени параолимпијски атлетичари: Драженко Митровић, Жељко Димитријевић, Небојша Ђурић, Милош Зарић, Горан Перлић, Ана Првуловић и Борислава Перић Ранковић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ