РОТАРИ КЛУБ КРАЉЕВО ПОКЛOНИО ДРОНОВЕ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

Марина Ст. Јанковић

ЗА ЂАКЕ ИЗ НОВОГ СЕЛА И ВРЊАЦА

Ротари клуб Краљево је 21. септембра у свечаној сали градске управе Краљева поклонио 12 дронова основним школама уз Краљева и Врњачке Бање у сарадњи са Школском управом у Краљеву. Дронове прилагођене за учење програмских језика скреч и пајтон добиле су основне школе „Бане Миленковић“ из Новог Села и „Младост“ из Врњаца.

Дронове су директорима врњачких школа, Снежани Шпировић и Игору Дрманцу уручили др Милан Максимовић, председник РК Краљево и Зорица Јестровић, гувернерка Ротари дистрикта 2483. Директори ОШ „Бане Миленковић“ Ново Село, Снежана Шпировић и ОШ „Младост“ Врњци, Игор Дрманац захвалили су се Ротари клубу из Краљева и Школској управи Краљево за донацију беспилотне летилице. Дронови ће се користити у настави Технике и технологије и Информатике и рачунарства у петом и шестом разреду у оквиру програмирања. Наставници технике из обе школе прошли су обуку која је одржана у Крагујевцу пре два викенда, истакли су директори.

Директори врњачких школа са дародавцима

Свечаном уручењу су присуствовали др Предраг Терзић, градоначелник Краљева, Небојша Симовић, начелник Рашког управног округа и  Бојана Маринковић, начелница Школске управе за Рашки округ.

Додела дронова ученицима школа у Краљеву и Врњачкој Бањи је део велике акције коју у Србији спроводе ротари клубови и Дистрикт 2483. која обухвата укупно 670 дронова, са обуком наставника. Сакупљено је 117.200 долара, а пројекат су финансијски помогли Ротари фондација и ротаријанци из Сједињених Америчких Држава, Немачке, Аустралије, Словеније, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије

Дигитализација и увођење информационих технологија у образовно-васпитни систем је веома важан за друштво, од унапређења прописа, инфраструктуре, до обука. Изузетно је важно да се деца што раније заинтересују за програмирање, јер се приликом решавања задатака из области програмирања дронова развијају и међупредметне компетенције и ученици користе знања и из математике, физике и енглеског језика.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ