ОБЕЛЕЖЕНА ОСАМДЕСЕТА ГОДИШЊИЦА ПОПИНСКЕ БИТКЕ

Аутор:Весна Ђорђевић

КАД  ЗАТРЕБА, ПОНОВИ МЕ

„Овде је 13. октобра 1941. године, бранећи границе Ужичке републике Врњачко-трстенички НОП одред водио жестоку борбу с петоструко надмоћнијим немачким колонама,“ – уписано је на спомен-плочи испред споменика на Попини, на месту где се одиграла једна од првих фронталних борби партизана и окупаторских снага.

У знак сећања на овај догађај, полагањем венаца и пригодним програмом одата је данас пошта палим борцима и обележена осамдесета годишњица битке и антифашистичког покрета у Србији.

Након извођења химне „Боже правде“ Удружења за килтуру „Врњачки вез“ и мунуте ћутања од стране окупљених представника  јавног, пруштвеног и привредног живота, венце на спомен обележје положиле су делегације општина Врњачка Бања и Трстеник, Савеза бораца из обе општине, Војске Србије, Основне школе „Попински борци“ и Општинског одбора СПС Врњачка Бања.

Захвалност присутнима који су се окупили да одају почаст Попинским борцима и свим храбрим устаницима који су дали животе за слободу земље, изразио је Југослав Жерађанин испред Организације бораца Врњачка Бања, док је Миодраг Недељковић, председник Организације бораца из Трстеника посебно поздравио јединог живог учесника Попинске битке, Драгана Максимовића.

Свечаност уприличена на Попини доказ је да Србија и њен слободарски народ памте и Краљево и Крагујевац, Јајинце и Козару, Сутјеску, Јасеновац, Срем.

-Сељаци, студенти, ђаци, радници, голорук народ бранио је своју родну груду од далеко надмоћнијег непријатеља. Успомена на њих је трајна, а њихове нараштаје испуњава понос што су потомци слободарских предака. Пошту славним прецима одајемо и кроз наш систем рада у образовању, привреди, јачању војне индустрије са жељом да одвратимо све потенцијалне агресоре, рекао је заменик председника Општине Врњачка Бања, Иван Џатић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ