Отворена Изложба о патријарху Павлу

Срећко Станојчић

ИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИШЋАНИН

Документи и фотографије са потписом и ликом патријарха Павла изложени су у салону Народне библиотеке „Др Душан Радић“ у Врњачкој Бањи од 6. до 21. октобра у оквиру изложбе Марије Аћимовић. Како је и сама ауторка написала у каталогу изложбе, сећања на патријарха Павла не бледе али их ипак треба записати, штампати, јер на тај начин их учвршћујемо за потоње генерације. Поред докумената и фотографија у оквиру изложбе су и забележена сећања људи који су имали прилике  да га упознају у Врњачкој Бањи и приме његов благослов. Посебно место на изложби  заузима дрвени крст који је лично патријарх Павле поправио након оштећења.

Миломир Атанасковић, ауторка изложбе Марија Аћимовић и Дејан Лучић

Уводне речи пре отварања изложбе имали су сама ауторка Марија Аћимовић, директор библиотеке Дејан Лучић и протојереј ставрофор у пензији Миломир Атанасковић. Он је са поносом нагласио да познанство са патријархом Павлом датира још из његовог детињства, из Богословије, а после, захваљујући томе што је дошао у Врњачку Бању као свештеник и као старешина цркве.

-Редовно је долазио у Врњачку Бању на лечење, а мене су по службеној дужности из Патријаршије обавештавали кад он долази, да бих га сачекао, припремио вилу где ће он становати и да му будем све време његовог боравка на располагању. Он је долазио у Врњачку Бању возом или аутобусом, никад није користио патријаршијска кола, нити возаче, причао је на отварању изложбе отац Миломир. О патријарху Павлу се већ тада писало да је светац који хода, због чега  се отац Миломир Атанасковић осврнуо кроз своја сећања на скромност којом је почивши патријарх зрачио кроз своје животне навике.

-Таква скромност, таква величина, сигурно смо имали кроз историју цркве вредних патријарха и свештеника али он је био без импровизација. Написао је три књиге да нам нека питања наше вере буду јаснија. То су све књиге са питањима и одговорима за свештенике из области литургије, црквеног права, песништва. Он је на та питања одговарао али никад као његово мишљење него је увек скупио податке из разних извора па тек на крају износио своје мишљење као закључак, говорио је о патријарху Павлу протојереј ставрофор у пензији Миломир Атанасковић.

Не зна се тачно када је патријарх Павле дошао први пут у Врњачку Бању на лечење, вероватно седамдесетих година. Одседао је код бака Кате, која је била пореклом из његових родних Кућанца. Неколико година касније, већ у годинама, она није могла да се стара о свом госту, па је препоручила породицу Јанковић, Драгоша и Љубицу. Од октобра 1980. па све до 1990. Владика је боравио код породице Јанковић, за време свог лечења, увек током септембра или октобра. Касније као поглавар Српске православне цркве, добија право на коришћење Патријаршијске виле. Монахиње из манастира Жича, најчешће су водиле рачуна о његовим потребама за време боравка у Врњачкој Бањи. Године 2001. први пут долази званично у посету Врњачкој  Бањи ради договора око санирања Патријаршијске виле. Последњи пут, Патријарх је је био у Врњачкој Бањи 2005. године и тада је посетио породицу Јанковић. Поздравио се са њима и на неки начин опростио и од Врњачке Бање.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ