Предавање проф. Јована Јањића о патријарху Павлу

Срећко Станојчић

„СВЕВРЕМЕНИ“ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ

У салону Народне библиотеке“Др Душан Радић, 8. октобра увече, сећања на патрираха Павла,поделио је са бројним посетиоцима, проф.Јован Јањић,  писац,правник и културолог али и биограф патријарха Павла.

Скоро 12 година како патријарх Павле није међу нама „телом“, уводним речима почео је проф. Јањић предавање али је „духом“ присутан у нашим животима. Био је савременик свима нама за време свог живота, наш је  савременик  духовно и данас, а биће Србима и за сто година. Професор Јањић је то објаснио једноставном речју „свевремен“.

Човек не може да бира време у коме ће се родити и где ће се родити, нити прилике и околности у којима ће живети. То не зависи од нас али оно што зависи од нас и што се од нас очекује јесте да будемо људи увек и свуда, у свим приликама и у свим околностима, да нас као људе, призна за своje Бог, а препознају преци и упознају савременици“, говорио је патријарх Павле. Управо ове његове речи наметнуле су те вечери у врњачкој библиотеци и дилему да ли је патријарх Павле икада рекао: „Будимо људио иако смо Срби“. Професор Јован Јањић је објаснио да је патријарх павле у свом обраћању једном приликом у тешким временима рекао: „Будимо људи, претрпимо иако смо Срби“ али је једна телевизија са националном фрекфенцијом истргла из контекста реч „претрпимо“ и то се на снимку примећује.

Данас са ове временске дистанце, као закључак писца ових редова, преовлађује  утисак да је то урађено из необјашњивих побуда према човеку који је и тада проглашен у народу за живог свеца али је намера очигледно била да се као народ ољагамо и то у речима управо најпоштованијег међу нама.

Јован Јањић и Дејан Лучић

Речи „будимо људи“ професор Јањић је на предавању дефинисао као најкраћи закон, јер  у те две речи, сажети су сви овоземаљски закони, чак и божји закон „десет божјих заповести“. Патријарх Павле је говорио да је свако од нас јединствена, непоновљива личност.

Сећам једне Патријархове мисли, да наше дело треба да иде у три правца, у висину у ширину и у дубину. Да све што радимо буде у славу Бога, да то што радимо буде на корист рода, ближњих наших и да све што радимо буде ради спасења душе своје, причао је професор Јањић на предавању.  Преносећи кроз сећања, речи патријарха Павла, професор Јањић је цитирао следеће: „У свом духовном узрастању, да се ослобађамо једног по једног греха, порока. На тај начин у ствари духовно узрастамо и покушавамо да победимо себе“ Од античких филозофа знамо да је најтеже победити себе у духовном смислу, најтежа борба је борба са собом, Наполеон је рекао, победих цео свет, а не победих себе. И зато патријарх Павле је говорио да кренемо од себе, да себе преиспитамо и ослобађамо греха и себе духовно издижемо, да духовно узрастамо, причао је професор Јањић цитирајући и парафразирајући почившег патријарха Павла.

-Као што се ништа не дешава без разлога, већ је све божја промисао,тако ни патријарх Павле није случајно дошао, по његовим речима, на најважнију црквену дужност, јер када је изабран за Патријарха, уследио је један од најтежих периода уу српској историји.

Проф. Др Јован Јањић написао је две књиге о патријарху Павлу, Будимо људи I: живот и реч патријарха Павла и Будимо људи II: поуке и поруке патријарха Павла.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ