ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ СРБИЈЕ БРАНКО РУЖИЋ, МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ПОСЕТИО ВРЊАЧКУ БАЊУ

Аутор:Мила Васојевић

ЗНАЧАЈНА УЛАГАЊА У ОБРАЗОВАЊЕ

Први потпредседник Владе Србије Бранко Ружић и министар просвете, науке и технолошког развоја са своим сарадницима – Дејаном Миловановићем, шефом његовог кабинета, и Јеленом Парезановичћ и Ђорђем Ђоковићем,  посетили су 21. октобра Врњачку Бању. Домаћини су им били Бобан Ђуровић, председник Општине, Иван Радовић, председник СО и Драган Ђурчић, проректор за координацију послова факултета.

После разговора у Кабинету председника, министар Ружић кренуо је у обилазак образовних установа. Прво је посетио Факултет за хотелијерство и туризам а домаћин му је био проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета.

Једини државни Факултет за хотелијерство и туризам у Србији који је ове године обележио 10 година успешног рада и постојања, основан је 2011. године као јединствена високошколска установа овог типа чији је оснивач Република Србија. Факултет је у саставу Универзитета у Крагујевцу. У просторијама са преко 2000m2, будућим студентима је на располагању довољно квалитетног простора који је опремљен потребном техничком, аудио-видео и интернет комуникацијом за комплетну реализацију наставног процеса.

Студијски програми конципирани су по узору на водеће европске факултете за област туристичког и хотелијерског менаџмента, при чему су коришћена и досадашња искуства у нашој земљи. Предавања, вежбе и стручна пракса су осмишљени тако да омогућавају формирање високообразованих кадрова који могу да буду компетентни и конкурентни у савременом пословном окружењу. Програми су усклађени са Законом о високом образовању и принципима Болоњске декларације увођењем европског система преношења бодова ECTS (European Credit Transfer System), савременог начина организовања наставе и система евалуације рада предавача. Сви предмети организовани су као једносеместрални.

Факултет поседује три акредитована студијска програма:основне академске студије, мастер академске студије и докторске студије.

На Факултету планирају реновирање другог спрата, реновирање старог објекта за потребе студија гастрономије, а истакли су и потребу изградње студентског дома.

Следеће одредиште министра Ружића био је обилазак радова на реконструкцији школског ресторана „Беба“, где га је дочекала Јелена Чеперковић, директорка Угоститељско-туристичке школе са Домом ученика са сарадницима.

Посластичарница „Беба“ изграђена је 1925. године као млекарник Беба. Угоститељско-туристичкој школи је је предата 1974. године. Од тада је била синоним за укусне колаче где су занат пекле генерације ученика ове школе. Посластичарница је 2015. затворена као небезбедна, али са намером да буде реконструисана. Пројекат нове Бебе по угледу на првобитни урађен је 2017. године.

Пројекат Санација, реконструкција и доградња посластичарнице „Беба“ је вредан 80 милиона динара са ПДВ-ом. У првој фази, Министарство просвете, науке и технолошког развоја је определило 20 милиона динара, Школа из сопствених средства 2 милиона и локална самоуправа 2 милиона.Ова средства су искоришћена за завршетак грубих грађевинских радова. Објекат је задржао постојеће габарите, али је добио три нивоа: подрумске просторије за санитарне чворове, котларницу и магацине, приземље у коме ће бити радионица за обуку ученика – посластичара и кафетерија са баштом. На трећем спрату је галерија намењена за теоријски део наставе.

На крају, министар Бранко Ружић обишао је новозграђену Гимназију где га је дочекала директорка Дојна Стодић са професорима као и велики број грађана Врњачке Бање.

Приводе се крају радови на изградњи новог објекта Гимназије у Врњачкој Бањи, који су започети 2018. године. До сада се настава гимназијалаца реализовала у згради коју Гимназија дели са Угоститељско-туристичком школом са Домом ученика, при чему је одређени број одељења Угоститељско-туристичке школе био у гимназијској смени. Реализацијом овог пројекта Гимназија добија адекватан простор за рад – 16 учионица, 6 кабинета, као и све остале пратеће просторије (канцеларије, библиотеку, зборницу, припремне просторије…).

Настава у новом објекту Гимназије ће се реализовати једносменски, уз могућност извођења ваннаставних активности и популаризацију ученичких склоности и интересовања.

По обиласку Гимназије министар Ружећ дао је изјаву за медије којом је сумирао своју посету.

Kада је реч о Факултету за хотелијерство и туризам, нагласио је да је ове године помогнуто његовом опремању за извођење практичне наставе и да се данас разговарало и о потенцијалној могућности реконструкције другог спрата Факултета.

Сагледавали смо и могућност да се на дужи рок, до две-три године догради објекат Факултета и обезбеди и студентски дом, навео је министар просвете и додао да је Угоститељко-туристичкој школи помогнуто изградњом посластичарнице.

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је током посете Врњачкој Бањи да је у радове на згради Гимназије уложено 112 милиона динара и да се њено отварање очекује следећег месеца.

Једносменски рад, који ће бити омогућен у овој Гиманзији је идеал коме тежимо, кроз реформу образовања, истакао је он.

Према његовим речима, Врњачка Бања је као господствена Бања, историјски споменик, са 25.000 смештајних капацитета, магнет за младе који хоће да се посвете туризму, хотелијерству гастрономији али и рачунарским технологијама.

–Драго ми је да смо на ова три пункта где смо боравили констатовали да је уложено више од 140 милиона динара а са улагањима ћемо наставити, рекао је Ружић.

Оценио је да је најбољи показатељ успеха када се направи синергија извршне власти и руководства локалне самоуправе, као што је случај са Владом Србије и Врњачком Бањом.

фото: Срђан Удовичић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ