Сачуван спољни изглед виле из 1906.

СПОЈ МОНДЕНСКЕ БАЊЕ И МОДЕРНОГ ДОБА „ВИЛА ЕМИЛИА“

Аутор:Весна Ђорђевић

Вила Арновљевић саграђена је подно Црквеног брда у Врњачкој Бањи 1906. године.  На ободу Централног бањског парка, уз Врњачку реку живела је дане славе у монденској Бањи између два велика рата, пролазила транзиције и ломове заједно са местом и народом као Надежда, Сутјеска, Сан. Ових дана живи нову ренесансу као Емилиа.

                              Вила Емилиа

Потпуну трансформацију Емилиа доживљава од 2018. од када је у рукама новог власника – Милана Недељковића. По рођењу из ових крајева, Милан Недељковић је већи део живота провео у Немачкој и Америци где се школовао и усавршавао у области машинства.  Сада је као доктор техничких наука у председништву директора планетарно познате и успешне фирме у Минхену. Што је најважније за нашу причу, имао је довољно слуха да ангажује праве стручне људе на враћању живота  једном од најлепших бањских објеката, очувању изгледа и духа старих времена.

 – Било је врло је узбудљиво и у неким моментима јако турбулентно, али то је скоро све иза нас. Најважније је да наши гости нису имали никаквих замерки на све те радове јер су увидели да ми улажемо велики труд и напор, али и финансије, да вила задржи изворни облик и сјај, а да добије и ново рухо. Када гост уђе у собу, у наш спа центар и ресторан и када видимо осмех и израз задовољства на његовом лицу, то нам је највећа награда. Такође, јако битно је то што се готово сви враћају, односно постају стални гости, прича са видним задовољством Наташа Ћурчијев, менаџерка објекта. – Прво је комплетно реновиран ресторан. Онда смо радили фасаду и то је био тај најстреснији период  јер су гости практично пролазили кроз скеле и фолије да би стигли до нас. Али, чак и тада, ресторан је бележио бројне задовољне госте.

Свака соба има аутентичан печат

Вила располаже са 13 апартмана и луксузних соба, и велнес центром са сланом собом, тепидаријумом, саунама и тушевима. Нови садржаји који су планирани за овај објекат у развоју успорени су усклађивањем са Генералним урбанистичким планом и епидемијом короне.

– Направили смо још једну терасу на којој је одрађено подно грејање. Иста ће бити и иза виле и надамо се да ћемо спровести до краја нашу идеју да то буде једна од најлепших зимских башта у Врњачкој Бањи, објашњава менаџерка. – Стиже и базен. Он ће бити иза виле у нивоу првог спрата. Према плану, ту ће бити смештен и мали ђакузи. Као и све што смо до сада успели да изведемо, а да не реметимо стари сјај који вила има, мислим да ће и сада све што буде одрађено бити адекватно инфраструктури виле. У складу са тим правићемо и даље планове.

Да се приликом реновирања водило рачуна о свакој ставки и сваком детаљу сведоче и столарија и уникатни намештај којим је опремљена вила, а који долази из Столарске радионице „Раст“ у Медвеђи. На ову тему Наташа Ћурчијев каже:

– Реч је о уникатном намештају од масивног дрвета који се производи за европско тржиште. Власник виле је и власник радионице која изгледа светски, а налази се у нашим крајевима и запошљава наше људе. Занимљиво је да „Раст“  користи премазе од природних материјала, ланеног уља и пчелињег воска. Такође, одскора користе дрвну грађу pinus cembre, специфичне врсте бора која испушта етерична уља током експлоатације и благотворна је за дисајне органе и нервни систем.

Како је све подређено већој удобности госта, објекат прима до 30 особа.

                          Поглед из виле на Црквено брдо

– То је та нека наша зона удобности. Гости се осећају мажено и пажено код нас. Трудимо се да угодимо сваком  понаособ јер смо мали објекат и имамо могућности да то урадимо на ваљан начин. Због општепознате епидемијске ситуације, гости велнес користе појединачно, односно свака соба има одређен термин на располагању што на госта оставља посебан утисак. Персонализован доручак такође, али и бројни други ситни гестови пажње, задовољно објашњава Наташа Ћурчијев и напомиње -Причамо о периоду који је изузетно турбулентан по светски туризам уопште. Ја сам по природи велики оптимиста и период короне није био нимало лак, али ми смо опстали, сналазећи се на разне начине као, вероватно, и већина угоститеља и хотелијера тако што смо организовали и доставу хране, и спустили цене смештаја, и водили рачуна да све буде максимално безбедно и сигурно за све посетиоце и госте. Максимална попуњеност капацитета – резервације за наредни период, чине нас јако срећним и даје неки нови ветар у леђа.

У Емилии, углавном, одседају породични и пословни људи. Како у вили кажу, добродошли су сви који се овде осећају лепо и пријатно, али је највише странаца. Неретко долазе читаве групе иностраних гостију и остају и по месец дана што домаћинима даје елан да наставе да се развијају и да раде још боље. Како се спољним радовима назире крај, жеља им је да оно што је урађено очувају на прави начин и да ниво услуге подигну на виши ниво. У томе ће, верују, успети јер су, по Наташиним речима, услови рада такви да су сви радници задовољни:                                                       – Негујемо фине међуљудске односе што данас не може често да се сретне. Функционишемо као једна велика породица. Као у свакој породици имамо и радосних и стресних момената, али је генерално позитиван утисак. Кад имамо посла радимо као један, а главни циљ нам је задовољан гост.

                                            Ресторан

За крај, да истакнемо оно чиме у вили желе првенствено да се похвале, а то су – квалитетно опремљена кухиња и врхунски кувари. Пажљиво осмишљен и аутентичан  садржај менија – препорука шефа кухиње, препорука од четири ганга (селекција првокласних сирева, избор од више главних јела, дезерт), све по коректној цени. Сладолед од домаћих сировина, изузетно укусан и здрав који се прави по италијанској рецептури, најквалитетнији бленд италијанске кафе.

– Увек желимо да се похвалимо једном од најопремљенијих кухиња у крају, а онда и са квалитетним куварима, јер нам је то јако битно. Наше куваре у шали зовемо „чаролија“, зато што оно што они изведу и ставе на тањир заиста изгледа као права чаролија Без лажне скромности. Ресторан „Емилија“, Бистро „Лука“, Ђелатерија „Матео“ отворени су и за екстерне госте, зато добро дошли у нашу чаролију, са широким осмехом закључује Наташа Ћурчијев.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ