ОДРЖАН МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ КАМЕРНЕ МУЗИКЕ

Срећко Станојчић

У концертном простору Замка културе, од 30.септембра до 2. октобра, одржан је Међународни фестивал класичне камерне музике. На самом отварању бројна публика је имала прилику да чује камерне саставе дувачких инструмената, као и топлу боју једног гудача. Састав који се ретко може чути у Врњачкој Бањи је састављен од најбољих музичара из различитих крајева Србије, првих солиста Београдске филхармоније, професора са београдског и новосадског факултета и младих професионалаца. На програму су била дела композитора Моцарта, Брамса и Христића.

Друге вечери Међународног фестивала класичне камерне музике, публици у Замку културе, на до сада вероватно најпосећенијем концерту ове године, приређена су дела Лудвига Ван Бетовена и Антоњина Дворжака, кроз наступ врхунског гудачког квартета. Извођачи су били Марија Шпенглер и Ката Стојановић на виолинама, Џералд Карни на виоли и Немања Станковић на виолончелу. Вече је било посвећено Дворжаковим и Бетовеновим гудачким квартетима.

Фестивал се завршио 2.октобра концертима полазника у склопу ЗУМ фестивала и завршним вечерњим концертом под називом „Градске песме и игре“,необичног камерног састава.

У 14 часова, уз клавирску сарадњу Илије Лазаревића наступили су полазници радионице у склопу ЗУМ фњтивала, виолинисткиње Софија Чеперковић и Селена Динић, виолиста Лука Сретеновић, виолончелиста Павле Митровић,флаутискиње Олга Младеновић, Ана Стевановић и Јована Сарић, кларинетиста Најдан Васић, хорнисти Андрија Јефтић, Дуња Мирковић и Саво Живановић и Ленка Дивић, клавир.

Концертом неуобичајеног камерног састава, завршен је Међународни фестивал класичне музике, чиме је заокружена „дворска“ атмосфера коју су створили музичари извођењем градских песама и игара са српског двора. Реч је о аранжманима за две виолине, виолончело, контрабас, флауту, кларинет и хорну. Наступили су виолинисти Ката Стојановић и Иван Нешић, виолиста Џералд Карин, виоломчелиста Павле Савић, контрабасиста Филип Францускифлаутисткиња Тамара Пантић, кларинетиста Дарко Перчевић и хорниста Никола Ћирић.

Носилац овог пројекта било је Удружење грађана ,,Замак уметничке музике” из Велућа, под вођством оснивача и уметничког директора Дарка Перчевића. Под покровитељством Општине Врњачка Бања, Министарства културе и инфомисања, Културног центра Врњачке Бање, Туристичке организације Врњачке Бање и других значајних спонзора и донатора.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ