Потпредседница Владе и министарска рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић

Врњачка Бања потписала уговор о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства

Аутор:Срђан Удовичић

У Влади Републике Србије 5. новембра 2021. године, потпредседница Владе и министарска рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је уговоре о суфинансирању програма уградње соларних панела за домаћинства, представницима 37 градова и општина. У име наше локaлне самоуправе, уговор је потписала Гордана Радичевић, енергетски менаџер општине Врњачка Бања.

Ово је други пројекат којим општина Врњачка Бања наставља успешну сарадњу са Министарством рударства и енергетике на спровођењу мера енергетске ефикасности. Општини Врњачка Бања одобрено је милион динара, колико је и општина определила, тако да ће грађанима за суфинансирање уградње соларних панела и пратеће инсталације за производњу електричне енергије за сопствене потребе, на располагању бити укупно 2 милиона динара. До 50 % инвестиције обезбеђују Министарство и Општина, а 50% сами грађани. Максимална снага соларне електране која се финансира са 50% средстава министарства и општине је 6 kW“, речи су Гордане Радичевић, енергетског менаџера Општине.

Циљ Програма енергетске санације породичних кућа уградњом соларних панела, који спроводи Општина, је унапређење енергетске ефикасности, кроз повећано коришћење обновљивих извора енергије у домаћинствима, остваривање уштеде енергије и њено рационално коришћење, као и смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште.

Следећи кораци које ће спровести општина су: расписивање конкурса за привредне субјекте који се баве производњом, услугама и радовима на уградњи соларних панела, а затим за крајње кориснике средстава подстицаја односно домаћинства“, говори Радичевић.

Приликом уручења уговора министарка је истакла да су циљеви давања подстицаја за уградњу соларних панела смањење потрошње енергије на националном нивоу, нижи рачуни за домаћинства и здравија животна средина.

Ми смо овим пројектом постављања соларних панела и замене столарије покренули највећи процес који значи здравију, одрживију и зелену енергетику и Србију. То ће у потпуности променити слику Србије у наредним годинама. Укупно је 37 локалних самоуправа које су створиле услове за заједничко спровођење овог пројекта и показале свест да неке ствари морамо да мењамо. Наставићемо субвенционисање и за постављање соларних панела и замену столарије и у наредним годинама, а циљ је да сва домаћинства у Србији добију ту могућност“, речи су министарке Михајловић.

Михајловићева је напоменула да ће подизање енергетске ефикасности и постављање соларних панела допринети националним циљевима – смањењу потрошње енергије и очувању здравља животне средине. Михајловићева је назначила да је раније било потребно и више од годину дана чекања за уградњу соларних панела, да је било неопходно прикупити велики број дозвола и докумената, а да је процедура сада максимално поједностављена и да је потребан практично један корак.

У овај програм држава и 37 градова и општина укупно улажу око 195 милиона динара, од чега Министарство 97,6 милиона.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ