АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ У ГРАЧАЦУ

Весна Ђорђевић

КРВ НЕМА АЛТЕРНАТИВУ

Крв је лек који нема алтернативу, не постоји замена за крв, зато је свака јединица драгоцена, а 35 рекордних прикупљено је током једанаесте овогодишње акције добровољног давања крви у врњачкој општини. Општинска организација Црвеног крста и Месни одбор Грачац акцију су реализовали у сарадњи са Службом за трансфузију крви из Крагујевца у згради старе школе код цркве у Горњем Грачацу 2. децембра.

Позиву организатора одазвало се чак 38 добровољних давалаца међу којима и пет дама, као и велики број младих који су крв дали први и други пут. Највећи  број давања, од оних који су подржали акцију, имао је Златко Ђуровић – 137.

Вељко Ђуровић, први пут давалац

-Дошли су даваоци из целе општине да искажу хуманост и да помогну оним људима који су у болницама и којима је крв неопходна за оздрављење. Иначе, Општинска организација свакодневно добија позиве за помоћ у обезбеђивању крви, односно за наменска давања, а ми у Црвеном крсту смо поносни на наше даваоце и на чињеницу да одговарамо сваком захтеву за лечење наших грађана, истиче Слободан Дишовић, секретар Општинске организације Црвеног крста.

Даваоци могу бити сви здрави, пунолетни грађани, а прву прилику добиће крајем децембра у Новом Селу за када је заказана последња редовна акција у овој години.

-Дефицитарне су све негативне крвне групе, али су нам неопходни даваоци свих група. Епидемија короне је редуковала број акција добровољних давања и десетковала даваоце. Већ две године готово да нема акција у школама и на факултетима, па се губи нови инараштај добровољних давалаца, наводи др Ненад Жиловић, лекар Службе за трансфузију крви Крагујевац. – Подсећам да уколико је неко вакцинисан такође може да да крв само је битно да прође одређен временски период након вакцине – две недеље након руске и Астра зенеке, а само 24 сата после кинеске и Фајзер.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ