МЕЂУНАРОДНИ СЕМИНАР У ХОТЕЛУ „ЛИДЕРС“

Аутор:Марина Ст. Јанковић

„ГЛОБАЛНО ГРАЂАНСТВО ЗА ЉУДСКА ПРАВА“

Наставак пројекта „Глобално грађанство за људска права“ одржава се у Врњачкој Бањи од 28. новембра до 5. децембра. Упркос свим проблемима везаним за ограничење путовања, учесници из шест партнерских земаља: Индонезије, Индије, Италије, Турске, Мађарске и Србије успели су да се окупе у Врњачкој Бањи. Током шест радних дана учесници су разменили искуства са локалних активности и наставили да раде на креирању нових алата – друштвених игара везаних за тему људских права. Због актуелне ситуације пројекат је званично продужен до 4. маја 2022. године. Након овог семинара сви партнери наставиће да раде на локалном нивоу, а за април идуће године планирано је одржавање Међународне конференције у Врњачкој Бањи.

– Шест нових алата, друштвених игара скоро је завршено и тестирано. Сви партнери су уложили јако пуно труда и енергије и очекујемо да у другој половини јануара штампамо неке од алата. Сви нови алати, друштвене игре биће у форми „print and play“ да би свима биле доступне за коришћење. До краја овог семинара учесници су радили и на приручнику где ћемо представити примере добре праксе из партнерских земаља. Захваљујући разумевању донатора, Европске комисије, бићемо у могућности да пројекат и све птојектне активности урадимо како смо планирали.

Пројекат „Глобално грађанство за људска права“ подржан је од стране Европске Комисије у оквиру Ерасмус+ програма. Главни циљ овог пројекта је изградња капацитета партнерских организација за коришћење образовања о људским правима на локалној разини и  стварање нових алата за промоцију људских права и међуверског дијалога.

Конзорцијум овог пројекта види образовање за људска права као ефикасну стратегију за спречавање злоупотреба људских права. Од кључне је важности омогућити младим људима, посебно омладинским радницима, да уче о образовању за људска права и створити нове алате и методе који промовишу различите позитивне и ефикасне приступе образовању за људска права.

Верујемо да ће стварање нових алата и игара и откривање различитих механизама, структура и политика за промоцију људских права и образовања за људска права сигурно повећати разумевање учесника о заједничким напорима предузетим у овој области, рекла нам је Дијана Пушкар, председник НВО „Iuventa“.

Да подсетимо, међународни пројекти којама координира Дијана Пушкар и „Iuventa“ одржавају се традиционално у Врњачкој Бањи веће 12 година. Велики број младих из читаве Европе, а задњих години и са других континената, боравило је у Врњачкој Бањи и понело из ње најлепше утиске.

Ово је прилика да се најави почетак новог пројекта који је недавно одобрен „Оснажени млади мењају свет“, који је такође подржан од стране Европске комисије у оквиру Ерасмус+ програма.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ