ДЕСЕТА РЕДОВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ

Марина Ст. Јанковић

У Великој општинској сали 21. децембра одржана је 10. Редовна седница Скупштине општине Врњачка Бања. Бројне одлуке донела су 23 одборника, готово једногласно. Најпре се разматрала Одлука о буџету Општине за 2022. годину. Владимир Стаменчић, саветник у Одсеку за буџет и финансије, поднео је образложење. Приходи новог буџета утврђени су предлогом у износу од 1.576.697.000 динара. Пројекцију буџета за наредну годину одборницима и грађанима представио је Бобан Ђуровић, председник општине.

– По први пут од када сам председник општине, од 2012. године до данас, имали смо једну релаксирану ситуацију у смислу креирања буџета за 2022. годину. У свим претходним годиама, поготово у оним почетним, прва ставка била је наћи начин да се сервисирају сви кредити и кредитна задужења која су у том тренутку била присутна. За инвестиције је било врло мало простора и могућности. Радећи овај буџет, лако смо покрили обавезе које нам предстоје у 2022. години и створили услове и простор за инвестиције које ћемо радити, тако да бих ја овај буџет класификовао као развојни буџет. Ми смо подигли стандард у Врњачкој Бањи и навикли смо становништво и госте да у Бањи стално мора нешто да се дешава, да стално буду неке иновативне ствари, да стално мора да се улаже у јавне површине и у таквим околностима када подигнете стандард, тешко је да одржите систем и да имате задовољне грађане. Међутим, ми смо тако и желели, да Бању подигнемо на тај ниво стандарда који ће бити далеко виши од окружења и који ће из године у годину одржавати то што је добро, али уједно и неке нове ствари које су потребне због наше трке у области туризма са конкуренцијом у Србији и ван Србије. Морамо константно да улажемо, да будемо најчистији, најсређенији, најуређенији, да најлепше светлимо, да увек имамо нешто ново чиме би грађани, поготово гости били задовољни.

У овом буџету, кључне ставке су водовод и канализација. Канлизација ће се од фебруара, марта радити у дужини од око 64 километра. Створићемо услове једне еколошке средине какву Врњачка Бања заслужује. Пројекат вреди 17 милиона евра и то је један од најкапиталнијих пројеката који се ради у последњој деценији и који је један од најоправданијих пројеката. Сећате се, причали смо са ове говорнице да морамо прво да уредимо бањски парк, па шеталишта, тргове, па да уложимо кроз наше субвенције и подршке скупштинских одлука да дођемо у ситуацију да можемо да имамо најлуксузније хотеле у Врњачкој Бањи, па да урадимо саобраћајнице, кружне токове и апликације на сваком кружном току, па да ћемо после тога проширивати парковске површине, да ћемо радити установе које су од виталног значаја – Дом здравља, вртиће у свим селима, спортска игралишта… и тако сукцесивно, али да ће доћи време да се ради и оно што се не види физички, али доприноси одрживости система, а то је водовод и канализација.

Што се водовода тиче, били смо у проблему, нисмо имали валидну пројектну документацију која би нам помогла да решавамо микропроблеме као и водоснабдевање перспективно за будућност, с обзиром да се Бања развија, све више корисника има и развијају се зоне које никада нису биле атрактивне, а данас постају центар неких дешавања. Ми смо успели да израдимо неколико пројеката вредних два милиона евра, добили смо сагласност од Канцеларије за јавно улагање и ти пројекти ће полако почети да се реализују у 2022. години, рекао је Ђуровић.

Он је напоменуо да је доста средстава предвиђено за јавни сектор кроз увећање капитала кроз куповину машина, смећара, чистилице, перача улица и паркова… Опредељена су средства за реконструкцију капела, сређивање домова културе, реализацију развојног пројекта планине Гоч, завршетак тунела који је нова туристичка атракција, сређује се Спортски центар „Коцка“, пројекат гондоле је у завршној фази, уређивање школских објеката основног образовања…

По Ђуровићевим речима општина има велики финансијски капацитет који се знатно увећао и створио услове за функционисање.

– Наша имовина радом органа Општине и свих установа је повећана са две милијарде на 32 милијарде динара и то је једини пример добре праксе који је презентован и у Скупштини Србије од стране Савета за финансије, што је за велику похвалу, а на данашњи дан Општина В. Бање има 100 милиона динара на рачуну које  ћемо на прави домаћински начин распоређивати у наредном периоду, рекао је председник општине.

У даљем току седнице Скупштина је донела одлуке о изменама и допунама Одлуке о локалним комуналним таксама, Одлуке о утврђивању висине накнаде за коришћење јавних површина, Одлуке о општинским административним таксама, као и Одлуку о висини боравишних такси и кадровски план Општинске управе.

Измене и допуне Одлуке о доношењу измена и допуна Плана генералне регулације В. Бање једногласно су изгласани као и Одлука о прибављању и отуђењу непокретности земљишта путем размене, са Црквеном општином. Усвојена је и Одлука о покретању поступка израде Локалног акционог плана за унапређење положаја миграната на територији врњачке општине за период од 2022. до 2026. године.

Уследило је доношење одлука  о изменама и допунама Одлуке о паркинг зонама и режиму коришћења јавних паркиралишта и Правилника о коришћењу јавних паркиралишта и уклањању непрописно паркираних возила. Одлучено је и да се покрене процес израде Локалног акционог плана запошљавања за 2022. и 2023. годину. Одборници су разматрали и донели Одлуку о реализацији Пројекта „Систем видео надзора раскрсница и евиденције саобраћајних прекршаја у В. Бањи“, у циљу повећања безбедности учесника у саобраћају, као и свих грађана и посетилаца. Предложена Одлука о именама Плана општег распореда места за постављање монтажних објеката и мобилијара на јавним површинама изгласана је као и Програм уређивања грађевинског земљишта Општине за 2022. годину и Програм спровођења друштвене бриге за здравље на територији Општине за 2022. годину.

Одборници су дали сагласност на Програм пословања Регионалног центра „Регион Краљево“ за 2022. годину, на Програм пословања Општинске стамбене агенције, на Одлуку о изменама Уговора о организовању регионалне агенције за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа.

Сандра Николенџић именована је за директора Центра за социјални рад. Формиран је Савет за здравље Општине В. Бања. Вршилац дужности директора ЈП „Борјак“ је дипл. ек. Новак Лутовац. Саша Радисављевић је на лични захтев разрешен са дужности секретара СО, а нови секретар СО је Тијана Диздар.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ