ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ 60 ГОДИНА ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ

Марина Ст. Јанковић

„ПОКРЕТ КОЈИ ЈЕ ОПСТАО, ЗЕМЉА КОЈА ЈЕ НЕСТАЛА“

Од 25. октобра до 15. новембра у Салону Библиотеке „Др Душан Радић“ посетиоци могу да погледају изложбу „Несврстани; Југославија; 1961. – покрет који је опстао, земља која је нестала“.

Изложбу је отворио Родољуб Џамић, врстан познавалац политичких прилика тога доба и том приликом говорио о покрету несврстаности као феномену. Уводну реч дали су и директор Библиотеке Дејан Лучић и ауторка изложбе Мирјана Ђурашевић.

Нестала је са светске политичке сцене земља која је била један од оснивача покрета несврстаних – Југославија; Србија је само посматрач иако је Београд четири пута до сада био домаћин самита, први пут 1961, затим 1989. и 2011. Ове године, шездесет година од 1. заседања, Србија је  по четврти пут окупила шефове држава и влада у својој престоници. То је и повод за ову изложбу и у витринама су се нашли експонати везани за 1. заседање несврстаних – монографије земаља учесница, фотографије државника који су јој присуствовали, фотографије са конференције, пропратни материјал, коверте и поштанске маркице наменски штампане том пригодом.

О самом покрету посетиоци су могли нешто више да сазнају и из каталога који је пратио изложбу.

Да ли су принципи несврстаних превазиђени падом Берлинског зида, падом комунизма и крајем Хладног рата или су сада потребнији него икада, о томе ће историја казивати, а аутори изложбе Мирјана Ђурашевић и Мирослав Сташић овом изложбом желели су да се присете и друге да подсете да је некада на овим просторима постојала земља од интегритета и у политичком и у економском смислу. Југославијом се звала.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ