АМБАСАДОР РЕПУБЛИКЕ ПОЉСКЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

Ана Стојковић

Велики број здравствених установа из целе Србије конкурисао је за средства Амбасаде Републике Пољске, а врњачки Дом здравља је један од шест који су добили средства за потребе физикалне медицине. Тим поводом Њ.Е. амбасадор Републике Пољске у Србији, Рафал Перл  посетио је 13. новембра, општину Врњачка Бања, односно Дом здравља „Др Никола Џамић“.

– У нашем фокусу у Србији је здравствени систем, образовање и заштита животне средине. На јавном конкурсу током ове године добили смо преко педесет захтева а пројекат врњачког Дома здравља нашао се међу шест најбољих тако да  желим овом приликом да честитам и директорки Дома здравља др Малићанин и председнику Ђуровићу. Вредност пројекта је 7.600 евра a важно је да истакнем да је наша донација увек допринос пројекту модернизације и нама је драго да у таквим стварима можемо да учествујемо, рекао је Амбасадор Републике Пољске господин Рафал Перл.

Након састанка са  председником општине Бобаном Ђуровићем у канцеларији директорке Дома здравља др Весне Малићанин ком је присуствовао и политички саветник Адриан Клечињски, амбасадор Рафал Перл у пратњи домаћина, обишао је просторије врњачке здравствене установе. Председник Ђуровић изразио је задовољство што је Амбасада Републике Пољске у Србији одобрила пројекат за Дом здравља „Др Никола Џамић“ односно средства за набавку нове технике и апаратуре.

– Ово је велики успех за нас јер смо препознати као институција али и као локална самоуправа која је добила њихову подршку. Што се тиче даљег тока разговора и сарадње, оно што нас као локалну самоуправу занима јесте сарадња са Пољском у домену компатибилних делатности, туризма а самим тим и спорта где очекујем да у будућем периоду нађемо неки град који се такође бави туризмом, који је сличан Врњачкој Бањи и да на тим основама направимо неку врсту размене, пријатељства, можда и братимљења а све са циљем што боље промоције нашег места у европским земљама а поготову у Пољској која је већ дуги низ година чланица Европске Уније. Након састанка закључили смо да је промоција Србије а самим тим и њених туристичких места у земљама ЕУ слаба а да ми имамо потенцијал. Ово је велика шанса и могућност да можемо преко Амбасаде Републике Пољске и преко добрих контаката које ћемо обезбедити да се појавимо на битним догађајима у Пољској како бисмо промовисали Србију и Врњачку Бању, рекао је председник Општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

По речима председника било би добро остварити сарадњу и у домену спорта јер је Пољска европска спортска сила која има спортске дисциплине које су и у Србији на високом нивоу тако да постоји велико интересовање за размену спортиста али и понуда наших инфраструктурних капацитета спортским селекцијама и тимовима из Пољске.

Врњачки Дом здравља након реконструкције засигурно је један од најлепших у Србији али и одлично опремљен када су апарати потребни за лечење и дијагностику у питању. У име колектива и своје лично име на донацији се захвалила директорка др Весна Малићанин и навела за набавку којих апарата су ова средства утрошена.

– Амбасадор је обишао наше реновиране просторије и све организационе јединице које су богате неопходном опремом а конкретно овај пројекат и средства везана су за физикалну медицину и драго ми је што је наш пројекат којим смо конкурисали, био један од бољих. Пројекат се тиче теме дегенеративих обољења и наравно физикална медицина као пратећа и важна област медицине која ће нашим суграђанима и гостима којима је потребна помоћ, бити на услузи. Ми смо набавили у вредности од 7.660 евра пет најмодернијих апарата, апарат  интерференских струја, вакум, апарат за ултразвук и два најновија апарата који су нам од велике важности за терапије пацијената, истакла је директорка Дома здравља др Весна Малићанин.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ