ИЗЛОЖБА У БИБЛИОТЕЦИ

Марина Ст. Јанковић

„АТЛАСИ И СТАРЕ МАПЕ“

Атласи нам помажу да истражујемо свет и сазнамо више о његовим разноврсним пределима и задивљујућим призорима. Савремена технологија је омогућила научницима да праве тачније и поузданије карте. А како је све почело могло се видети на изложби од 15. новембра до 5. децембра, у просторијама Народне библиотеке „Др Душана Радић“.

У склопу изложбе „Атласи и старе мапе“ у галерији на спрату Библиотеке изложени су репринти мапâ из чувеног Атласа Фламанца Абрахама Ортелиуса и репринти две мапе на којима је приказна Србија, Кантелијева (Giacomo Cantelli) Il Regno della Servia (Краљевина Србија) и Меркаторова (?) Valachia, Bulgaria, Servia док су у изложбеним витринама у салону у приземљу библиотеке изложена новија издања географских атласа.

Драган Миленковић, Мирјана Ђурашевић и Дејан Лучић

На изложби „Атласи и старе мапе“ заступљено је 17 атласа, од оних најједноставнијих дечијих са безброј илустрација и занимљивости које ће децу повести на јединствена путовања због којих ће желети да сазнају још више, до великих атласа света, Европе, Југославије… Многи атласи осим географских карата садрже и приче о животу, пустоловинама и открићима славних светских путника и морепловаца.

О изложби су говорили аутори, директор Библиотеке Дејан Лучић и самостални књижничар Мирјана Ђурашевић. Посебну пажњу  присутних је привукло излагање Драгана Миленковића, професора географије, који је тако лепо и надахнуто говорио о картама и атласима као помоћним инструментима наставе географије. И као што то бива у „Занимљивој географији“ коју смо сви ми радо играли као деца, на слово, на слово О – отворио је изложбу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ