ЈАВНИ ЧАС ГИМНАЗИЈАЛАЦА У БИБЛИОТЕЦИ

Марина Ст. Јанковић

ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА ОД ДОДЕЛЕ НОБЕЛОВЕ НАГРАДЕ АНДРИЋУ

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позвало је основне и средње школе да кроз рад са ученицима обележе значајан јубилеј – 60 година од доделе Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу. На пригодан и подстицајан начин врњачки гимназијалци обележили су ову годишњицу 10. децембра, у салону Библиотеке „Др Душан Радић“, указујући пре свега на универзалност и високе уметничке домете Андрићевог књижевног стваралаштва. Казивали су његову поезију, приказали видео презентацију а на седам паноа приредили су ликовну изложбу, цртеже и калиографије инспирисане Андрићевим делима.

Јавни час био је прилика за унапређење знања о Андрићу

Све то са циљем да се унапреде већ стечена знања о овој теми, као и да се развијају интересовања ученика за читање и проучавање књижевног стваралаштва Иве Андрића.

Иви Андрићу Нобелов комитет доделио је ово признање за „епску снагу којом је обликовао теме и приказао судбине људи током историје своје земље.“

Андрић се 10. децембра 1961. године у Стокхолму захвалио на награди чувеном беседом „О причи и причању“, а половину добијеног новчаног износа уложио је у развој библиотекарства у Босни и Херцеговини.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ