УТШ У ПРОГРАМУ ЕРАЗМУС +

Весна Ђорђевић

У оквиру програма Еразмус + Мобилност за област стручног образовања и обука, размену знања и искустава у образовању, Угоститељско-туристичка школа из Врњачке Бање аплицира већ три године, колико је наша земља придружена чланица у овом програму, а прва пракса реализована је у Земљи богова са Олимпа 2019, када је четрнаесторо кувара и конобара добило прилику да усаврши своја знања у Солуну. Пандемија короне успорила је реализацију одобреног пројекта за Беч и Будимпешту 2020, да би се услови за стручну праксу у главном граду Мађарске створили ове јесени.

Десеторо ученика четврте године, профил угоститељски техничар, предвођених наставницама економске групе предмета и енглеског језика,  Аном Бајић Предолац и Снежаном Митовски, боравили су у Будимпешти од 14. до 27. новембра. Александра Тасић, Маша Антић, Кристина Угреновић, Милица Николић, Милица Грујовић, Марина Николић, Тамара Бодловић, Теодора Филић, Ивана Симовић и Мартин Стајић обављали су стручну праксу и стицали нова, јединствена искуства за рецепцијом хотела са четири звездице, као и у једној од најистакнутијих туристиких агенција у Будимпешти – хотелима „Vision“, „ Clark“, „Parlament“, „ Palazzo Zychy“, „Emerald Downtown“ и Continental Travel Agency.

Ученици и професори били су смештени у Хостелу “Absolut City“ у строгом центру Будимпеште чиме је пут до пословних јединица био максимално олакшан, а на располагању су имали чланoвe агенције CEBA који су бринули о исхрани, допунским програмима у слободно време и који су учинили све да се Бањчани осећају пријатно и безбедно.

Ученици кажу да им се град веома свидео, да су чланови агенције били од велике помоћи, као и да су искуства која су стекли радом у хотелима у Будимпешти непроцењива те да ће им значити у даљем професионалном раду. Посебно наглашавају да је било задовољство и част бити део овог пројекта. Током практичне наставе ученици су комуницирали на енглеском, што је била својеврсна прилика да се провери и утврди знање језика. С друге стране, домаћини кажу да су практиканти одлично обављали свој посао.

– Стручна пракса за ученике наше школе је лепо али и јако корисно искуство – сертификати о усавршавању у мађарским хотелима значе предност приликом запошљавања. Током праксе у Будимпешти сваки ученик је био у обавези да води дневник наставе, а предвиђено је да по повратку одраде дисеминацију, односно да оно што научили на пракси презентују вршњацима у школи, објашњава директорка Јелена Чеперковић. – Због ригорозних антипандемијских мера у Аустрији, пракса у њиховом главном граду је одложена. Међутим, сан сваког посластичара је да научи да прави сахер торту, па се надамо да ће наши посластичари добити шансу већ овог пролећа у Бечу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ