ИНТЕРВЈУ С ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

Аутор:Срђан Удовичић

„Упркос специфичним околностима, година за нама је била година инвестиција за Врњачку Бању. Настојали смо да Бања задржи конкурентност и водећу позицију модерне туристичке дестинације, својим садржајем и квалитетом услуга, не само у Србији, већ и ван њених граница. Велику подршку у томе имали смо од државе, која је помогла у реализацији капиталних инвестиција, док нас је приватна инцијатива обрадовала новим хотелима високе категорије и новим садржајима“, речи су председника општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић којим започиње интервју за Врњачке новине, на крају 2021. године.

 Централни врњачки парк

Од једне девастиране општине у туристичком погледу , Врњачка Бања је у последњих неколико година постала водеће туристичко место у Србији. Колико су држава и локална самоуправа инвестирале у развој Врњачке Бање?

Уз велику подршку председника Вучића, Владе Републике Србије, ресорних министарстава и приватног сектора реализовали смо бројне значајне инфраструктурне пројекте. Почели смо са уређивањем врњачких паркова, шеталишта, изворишта. Градили смо модерне саобраћајнице и припремали терен за инвеститоре, данас наше пријатеље и суграђане. Свесни смо били да је поред државних било потребно обезбедити и приватне инвестиције, уколико желимо да обезбедимо одрживост и квалитет. Од бањског лечилишта постали смо туристички центар у коме смо отворили више сфера туризма: спортско-рекретивни, планински, манифестациони, конгресни. Отварањем луксузних хотела Бања је постала десинација коју све чешће посећују имућнији гости. Реткост је да у Србији можете наћи хотеле са пет звездица који се налазе у амбијенталним целинама, окружени природним богатством и лепотама. Данас у централној бањској зони, поред Моста љубави, Јапанског врта, Римског извора, Парка скулптура, постоји Музеј бањског лечења, лавиринт парк, водопад и пешачке стазе на Црквеном брду где се налази и реконструисан Амфитеатар. Завршили смо и привели намени три спортске хале, изградили фудбалски терен по европским стандардима, уредили школске објекте, а у току су финални радови на изградњи новог објекта Гимназије. Реконструисан је Дом здравља, набављени су нови медицински апарати, обновљен је њихов возни парк. Кључ развоја је сигурно у капиталним пројектима, као што су аеродором Морава и Моравски коридор. Захваљујући аеродрому, ближи смо и интересантнији странцима, док је аутопут жила куцавица целог округа за развој привредног сектора и повезивање са већим административним центрима. Током претходних година, у Бању је уложено око 200 милиона динара из локалног и републичког буџета, док је приватни сектор  инвестирао око 100 милиона евра у хотеле.

Развој једне локалне самоуправе огледа се и кроз развој њених села. Да ли се и у којој мери води рачуна о улагању у сеоска подручја?

                                Стара школа у Грачацу

Општина Врњачка Бања издвојила је велика средства за развој сеоских подручја. Наш циљ је да унапредимо квалитет живота људи који живе на селу, али и да традицију, културу, начин живљења и специфичности нашег краја креирањем туристичког производа представимао врњачким гостима.  Не можемо домаћем и страном госту приказати сам центар Врњачке Бање у пуном сјају и светлу, а да шири простор Бање, који је све интересантнији посетиоцима, остане неуређен. Успели смо да обезбедимо равномерну развијеност на територији целе општине. Наш примаран циљ био је стављен развој  центара Врњачке Бање, јер он доноси новац, али су средства подједнако усмеравана и на развој наших села. Како бисмо унапређедили друштвенои живот у сеоским срединама отворили смо су вртиће, сеоске амбуланте. Старе цркве и домови култура данас имају нов изглед. Уређени су и осветљени фудбалски терени и израђена дечја игралишта. У 2022. години отпочеће радови на спорткој сали у Подунавцима, како би и осмогодишња школа у овом месту имала услов за одржавање физичке културе.

Врњачка Бања је постала бренд пропознатљив и ван граница Србије. Шта грађани и гости Врњачке Бање могу очекивати у 2022. години?

                              Водопад на црквеном брду

Туризам је захтевна привредна грана која тражи константна улагања и новине. Влада  Републике Србије и председник Вучић, препознали су туризам као једну профитабилну, брзорастућу привредну грану која директно утиче на повећање бруто друштвеног производа, а која са собом повлачи и спектар других привредних грана. Попут културе, и кроз туризам представљамо нашу нацију, нашу државу Европи и свету. Врњачка Бања је    најпосећенија туристичка дестинација у Србији, са великим потенцијалом да се још више развија и да још више употпуњује садржаје чиме не представља само слику локалне самоуправе, већ и слику Србије у области туризма. Улагање у инфраструктуру, осмишљавање нових и подизање квалитета постојећих услуга обележиће и 2022. годину. Завршићемо уређење тунела од 140 метара испод Црквеног брда, који ће делом бити музејског карактера. Започињемо изградњу панорамског точка Пратера, одакле ће се видети читава Врњачка Бања. Аква парк, на површини од 3,5 хектара почеће са радом, а обухватаће тобогане, базене са вештачким таласима, лењу реку у дужини од 1,2 километара. У зони дечјег игралишта радићемо на изградњи инсект и дино парка као једне целине. Један од дугорочних циљева јесте да се туристи дуже задржавају у Врњачкој Бањи, као и повећање броја иностраних гостију. У 2022., и на територији општине Врњачка Бања реализоваће се пројекти који су приоритетни и на нивоу републике, то су обнова водоводних и  изградња канализационих мрежа. У наредном периоду учинићемо видљивијим потенцијале планине Гоч. Уласком у Национални инвестициони план „Србија 2021-2025“, планирано је да Врњачка Бања добије панорамнску гондолу, која ће повезивати центар овог места са планином Гоч. Ова новина створиће могућност нових инвестиционих улагања, али и нове туристичке понуде.

Општина прве туристичке категорије заслужује квалитетну услугу какву може пружити само адекватан и стручан кадар. Колико је развој Врњачке Бање утицао на њену демографску структуру и приходе њених грађана?

Велике инвестиције и убрзан развој врњачке општине утицали су да све више младих људи овде види своју перспективу, и да своје знање, стечено на Факутлету за хотелијерство и туризам, капиталиизује у Врњачкој Бањи, где остају и заснивају породице. Приметан је велики број наших људи који живе ван граница Србије, а који купују апартмане и стамбене јединице у Врњачкој Бањи и постају становници нашег места. Као што сте и рекли, Врњачка Бања заслужује квалитетну услугу коју може обезбедити једино адекватан и стручан кадар. Управо наш приоритет, изазов и задатак је да такав кадар буде адекватно плаћен. Повећање просечних плата у Врњачкој Бањи које су на нивоу просека плата у Србији је нешто на чему ћемо у наредном периоду радити са приватним сектором.

У 2022. години, обележићете 10 година на позицији председника Општине. На шта сте посебно поносни? Колико сте се променили и у ком смислу, у том периоду?

Чини ме поносним што сам имао прилику да са својим сарадницима учествујем у једном раздобљу развоја Врњачке Бање, који је добио позитивну оцену како од стране оних који у њој живе, тако и оних који је посећују. Поносан сам и на чињеницу што сам водећи ову локалну самоуправу успео да помирим многе људе, различите политике, спустио тензију политичке нетрпељивости и направио амбијент у ком су важна дела, а не речи, и бољитак живота грађана који се мери оним што је конкретно реализовано.  Од свих инвестиција и пројеката који су реализовани, најпоноснији сам на чињеницу да смо успели да променимо свест наших грађана о месту у ком живе, да живимо у једном од најлепших и културним вредностима најбогатијих места, да као прави домаћини дочекујемо госте, а испраћамо их као пријатеље. Поносан сам што је Врњачка Бања данас место које нуди квалитетне услове живота. Све оно што смо некада тражили у другим местима сада имамо у Врњачкој Бањи. Данас овде можете срести најпознатије глумце, спортисте, највиђеније привреднике, који су, да ли кроз свој боравак или инвестиције, постали део Врњачке Бање. Све ово ме чини посебно поносним и даје смисао свему што радим и за шта се залажем последњих 10 година. Наравно, увек је потребна нова енергија, увек су потребни нови људи, који ће наставити даље и бити можда још енергичнији у остваривању циљева, да Врњачка Бања остане водећа туристичка дестинација у Србији и региону. Очекујем да ће неко након мог одласка са места председника Општине радити са још већом енергијом, ентузијазмом и преданошћу. Променио сам се, пре свега, у смислу искуства, јер овај посао је веома захтеван. Он  обједињује много струка, правних, и економских, и струка које се тичу јавних услуга, јавног живота, и туризма. У привредном смислу обављањем ове функције, временом усавршите вештине преговарања, али и у кратком временском року проналажење начина за решавање бројних изазова. Велика сатисфакција је прилика  да помогнете многим људима, који су се налазили у изузетно тешкој животној ситуацији. Највећи бенефит је била прилика да упознам много људи, стекнем велика и чврста пријатељства, захваљујући којима сам постао духовно богатији и бољи, јер су они постали део мог живота.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ