ИВАН РАДОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК СО ВРЊАЧКА БАЊА

Аутор:Срећко Станојчић

О првој години  другог мандата на месту председника Скупштине општине Врњачка Бања, кроз призму рада овог тела, остварених и неостварених планова, успеха, проблема и реалности,  за Врњачке новине  прича председник врњачке Скупштине  Иван Радовић.

Њега познају сви у Врњачкој Бањи и шире али тешко је да  се међу њима нађе неко ко ће рећи да он није обављао своју функцију добро.

Наша деца носиће наше поруке у време које нећемо доживети, а жеља сваког прагматичног политичара на важној функцији,  је да његова дела унапреде живот заједнице и да носе  поруке будућим генерацијама  о њему као личности.

Аплаудирати  политичарима на изграђеним путевима, болницама, школама, спортским халама, исто је  као аплаудирати банкомату који вам исплати  ваш новац али носиоци најважнијих функција у Врњачкој Бањи заслужују сва признања на успешном улагању јавног  новца  у Врњачку Бању и то се види свуда, где год се окрену или крену гости или мештани.

Како изгледа 2021. година у Врњачкој Бањи, у врњачкој Скупштини,  а у његовим очима, говори без лажне скромности, искрено и  видљиво задовољно.

Иван Радовић

Што се тиче Скупштине општине, година иза нас је била политички стабилна, преко 95% одлука су биле једногласне. Један од разлога је што се седница спрема десетак дана пре самог заседања, а одборничке групе се договарају о свим спорним тачкама које се на крају усагласе након одлагања чиме смо изашли у сусрет свима. Година је на почетку била тешка због „ковид“ ситуације, због које смо примењивали мере да у скупштинској сали стане 25 људи, све смо испоштовали и уредно одржавали седнице којих је у овој години било седам.

Када говорим о буџету, то је најважнија одлука која се доноси на самој седници Скупштине зато што одређује наш  развој у наредној години. Наглашавам да имамо тренд раста буџета, тј. прилива у буџет, тако да нам је била најбоља 2019. година када смо имали преко милијарду и три стотине милиона динара. Протекла 2021. година је по свему судећи још боља, око милијарду и четири стотине милиона. То нам је дало могућност да следећу годину планирамо са неких милијарду и пет стотина педесет милиона динара. Реч је о развојном буџету и сигурно ће се уложити више у инфраструктуру. Када говорим о инфраструктури, радићемо око 70 километара канализационих примарних водова, од Вранеша до Штулца, све ће бити покривено примарном канализационом  мрежом.

Минула година је била јако сушна и зато ћемо доста уложити и у водоснабдевање. То значи да старо постројење у Липови, где су спори филтери, буде предвиђено за инвестирање у модерне филтере, а најважније нам је надвишење бране. И поред тога, планирамо бушење артеријских извора која ће ући у сам систем водоснабдевања. Очекујемо нормално и више асфалтирања у новој години која ће, сигуран сам, бити развојна и очекујем да ћемо завршити „Национални ватерполо центар“

Која је по вама била најзначајнија одлука коју је донела СО Врњачка Бања у 2021. години?

То је свакако План генералне регулације. Измене тог плана су подразумевале један озбиљан рад кроз активности Комисије за планове. Било је преко 240 примедби грађана који су их доставили након јавног увида у периоду од месец дана и јавне расправе. План генералне регулације  је плански документ који диктира развој Врњачке Бање али пре свега третира и заштиту парковских површина, шума и минералних изворишта. План садржи  огроман елаборат заштите термоминералних узвора, а што се тиче развоја Врњачке Бање,  језгро саме бање ће остати како и јесте, парковске површине и старе виле, а будући развој је измештен из самог центра ка периферији, ка насељу Река,  Липови, Крстовом брду,  улицама Кнеза Милоша и Велибора Марковића. План генералне регулације има и десет Планова детаљних регулација који штите те зоне, а имаћемо посебан програм решавања као део ка Метинским ливадама, затим низ Врњачку реку иза Витојевца, дакле градња се измешта из центра према ободима Врњачке Бање.

На питање шта му је највише засметало у 2021. години, Иван Радовић  је рекао да су то пандемија, велика суша и проблем са минералним водама.

-Ја сам аутентични бањчанин, мене је то болело и ми смо бројне примедбе послали ка Министарству рударства и енергетике како би се јасно и прецизно одредили око експлоатационих права и истражних права. Тај проблем нас је јако погађао, данима смо ја и председник Општине Ђуровић размишљали  како да решимо проблем. Чак смо направили и скупштински одбор који се бави питањима воде и шумама. Сећам се и кад сам био дете, да је „Слатина“ јако „танко“ ишла, па је онда направљена нова бивета која има базене да би та вода „преживела“лети. Није реч о проблему који се сада тек појавио, он одавно датира,  вероватно да су истраживања на територији општине Врњачка Бања изазвала тај несклад али се искрено надам да проблема више неће бити.

Поред скупштинских обавеза око самих седница и консултација с одборничким групама, иако није Ваш главни посао, прихватили сте обавезе око реализације Пројекта изградње станова за избегла и расељена лица у „Дубоком потоку“ као и изградње станова за домицилно становништво. У којој фази изградње су ти станови?

То је зграда од двадесет станова која се гради за домицилно становништво и тај пројекат треба да се заврши до 30 октобра 2022. године,  имали смо 97 пријављених за потенцијалну доделу станова и реконструисаних  двадесет пет породичних домаћинстава. Тренутно је на потесу „Дубоки поток“ изградња зграде од двадесет станова за избегла и расељена лица. Зграда се прави плански за тих двадесет породица и већ смо обавили рангирање.

У години пред нама, приоритет нам је надвишење бране на Гочу која је почела да се гради пре 2000. године и ја данас тврдим да та брана даје највећи допринос водоснабдевању Врњачке Бање у периоду јул, август и септембар месец. Жеља нам је да се та брана надвиси. Приоритет нам је свакако и сређивање парковских површина и морам да кажем да смо у 2021. години засадили пет хиљада нових садница, ефекат ће се видети за пар година.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ