ОДРЖАНА 11 СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

Аутор:Весна Ђорђевић

КЉУЧНО – НОВИ АУТОБУСИ И НОВЕ КОЛИЧИНЕ ВОДЕ

Првo овогодишње, a једанаесто редовно заседање Скупштине општине, одржано 28. јануара у великој скупштинској сали, обележио је експедитиван рад и једногласје по питању 29 тачака од 30 колико их је било на дневном реду.

-Не лечите се сами! Уколико се не осећате добро – јавите се лекару, зарад ваше и опште безбедности, поручила је директорка врњачког дома здравља, др Весна Малићанин, извештавајући одборнике о корона вирусу у нашој општини на почетку заседања локалног парламента. – Све службе раде у пуном капацитету (иако је број лекара десеткован) и нико неће бити враћен без прегледа и терапије.

Одборници су започели рад давањем сагласности  за усвајање свих потребних докумената за регистрацију Центра за развој иновативних делатности код ресорног министарства за шта је рок 31. јануар.

Установи „Спортски центар“ дата су на управљање дечија игралишта и терени за мале спортове уз обавезу њиховог инвестиционог одржања. Такође, спортска хала у Новом Селу, чију је изградњу финансирала Општина и која је у јавној својини, дата је на коришћење Спортском центру, па ће ученици Основне школе „Бане Миленковић“ користити халу до 14 часова, а установа за своје потребе после тога.

Две теме које су разматране на овом заседању од посебног су значаја за грађане. Прва која је стигла пред одборнике тиче се увећања основног капитала Јавном предузећу “Белимарковац“ на име задужења за реализацију пројекта реконструкције и изградње 70 километара примарне канализационе мреже и постројења за прераду отпадних вода у оквиру пројекта „Чиста Србија“. „Белимарковцу“ су одобрена  и средства за  набавку опреме и обављање хидро-геолошких истраживања ради обезбеђивања додатне количине пијаће воде за врњачку општину и решававање  проблема водоснабдевања.  Поред бушотине код Витојевца, урађени су пројекти и за локације Пет храстова, код аутобуске станице, аквапарка и у Руђинцима на потесу Подине – Јошевик.

Једанаеста редовна седница Скупштине остаће упамћена и по изгласавању увећања основног капитала Јавном предузећу за превоз путника и транспорт робе „Нови аутопревоз“ за десет милиона динара како би се створили услови за подизање кредита и куповину пет нових аутобуса. Аутобуси ће ђаке на територији општине возити већ од 1. септембра, а у плану је да предузеће касније обавља и превоз радника и школске деце  до Трстеника, односно Краљева, као и превоз излетника. Рок отплате кредита је седам година, а висина месечне рате кредита који Општина преузима на себе 550.000 месечно. Да је економска рачуница оправдана сведочи и податак да за испуњавање законске обавезе финансирања превоза ученика локална самоуправа месечно издваја два милиона динара.

-Тек сада „Нови аутопревоз“ постаје оно што је била наша визија када смо враћали то предузеће. Ово је одлична вест за наше грађане. Тиме локална самоуправа показује колико је одговорна према свом јавном сектору, поручио је са скупштинске говорнице одборник СПС, Родољуб Џамић.

Наставак седнице донео је 13 тачака везаних за имовинско-правне односе, односно за отуђење земљишта из јавне својине и прибављање у јавну својину.

Одборници локалног парламента усвојили су на овом заседању  и програме пословања јавних предузећа и установа. Зелено светло добили су ЈКП „Бањско зеленило и чистоћа“, Установа „Спортски центар“, ПУ „Радост“, Установа „Културни центар“, Народна библиотека „др Душан Радић“, ЈП „Шуме Гоч“, ЈП „Нови аутопревоз“,  ЈП „Белимарковац“ и „Врући извори“, Установе „Туристичка организација“, „Центра за социјални рад“, Црвеног крста, ЈП „Борјак“ и Туристичке прганизације регије Копаоник за 2022.

Законска је обавеза локалне самоуправе да почетком сваке године утврђује економску цену боравка деце у вртићу. У односу на прошлу годину овај износ је порастао за 900 динара и требао би да буде коригован на 5,600. Међутим, ове године неће бити повећања јер ће разлику у цени преузети локална самоуправа на себе, рекао је заменик председника Општине, Иван Џатић, приликом усвајања програма Предшколске установе „Радост“.

У завршници заседања Скупштина је била једногласна у именовању Момчила Крстића, након спроведеног конкурса, на место директора предузећа „Бањско зеленило и чистоћа“.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ