НОВА ИЗЛОЖБА У ЗАМКУ КУЛТУРЕ

Аутор:Срећко Станојчић

„Старо српско издаваштво (1494-1918)“

У свету се данас говори око 7000 језика и да би се ти језици очували,  21. фебруар се обележава као Међународни дан матерњег језика. Тим поводом је од 22. фебруара Замак културе богатији за још једну изложбу под називом старо српско издаваштво (1494-1918). Изложба у организацији Културног центра преузета је од Центра за истраживање дигиталне културе у Београду.

Ову поставку аутора мр. Владимира Анђелковића, чини 150 принтова великог формата на којима су приказани портрети и пословне биографије свих великих издавача књига, документи о пословању и артефакти о времену настајања издаваштва као посебне професије, али и стотинак изузетних књига одштампаних на давно заборављеном славеносербском писму.

На самој изложби се може видети и чудесни свет великих издавача, уредника, писаца, дизајнера, лектора, коректора и  редактора… али и сазнати како је настајало српско издаваштво, ко су били сами издавачи и како су се стварале издавачке империје.

Укратко, узбудљива прича о успону двестотинак издавача који су обликовали модерну српску културу у протеклих шест векова, а међу њима и сви венецијански штампари и издавачи, бечки издавачи Курцбек и Новаковић, мали пештански штампари-издавачи, издавачи при штампарији Јерменског манастира, штампарији др. Данила Медаковића и др. Суботића, Брзотиска Бајхелових наследника из Темишвара, Државне и Епископске књигопечатње из Београда, Лајпцига и  Новог Сада, Митрополитско-гимназијалне типографије из Карловаца, Издавачких-књижара Лј. Јоксимовића и Милоша Поповића из Београда, Луке Јоцића из Новог сада,  као и издаваштво породичних династија Валожића, Јовановића, Јанковића, Каулиција али и модерних српских издавача Рајковића и Чуковића, Геце Кона, С. Б. Цвијановића.

Слична  поставка, мање обимна, „Венецијанско издаваштво српских књига“ била је у Замку културе одржана 2019.  године, а ова ће остати на зидовима изложбеног простора замка до краја марта.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ