ДРУГА АКЦИЈА ПОШУМЉАВАЊА – „СРЦЕМ ЗА ГОЧ“

Аутор:Весна Ђорђевић

Акција „Срцем за Гоч“ проистекла из сарадње „Кола српских сестара“ и Јавног предузећа „Шуме Гоч“ полако прераста у традицију, а недеља уочи великог хришћанског празника Цвети, окупила је другу годину за редом малишане Предшколске установе „Радост“ са родитељима, чланове Удружења деце ометене у развоју и љубитеље природе на Гочу код репетитора са садницама у рукама.

– Жеља нам је да едукујемо децу да чувају и воле природу, да их изведемо из кућа и станова на ваздух и одвојимо од екрана мобилних телефона. Идеја нам је да сваки малишан прати своје дрвце како расте и зато смо сваком детету обезбедили по једну шишаркицу на које ће уписати своје име и привезати за садницу. Као успомену  на ову акцију и лепо дружење добиће и срце са слоганом „Срцем за Гоч“. Надамо се да ћемо бити све масовнији из године у годину и да ћемо знати да чувамо драгоцену природу, поручила је Хилда Живковић, председница „Кола српских сестара“ Врњачка Бања.

Онима који су били у прилици да дођу са децом на Гоч како би наставили пошумљавање видиковца код релеја и засадили нових 300 садница Црног бора, колико је планирано за овај потес, нашли су се при руци радници предузећа „Шуме Гоч“ који су припремили терен за садњу и ископали рупе.

– Једногодишње биљке Црног бора набавили смо у Пироту. Ово је тежак, каменит терен, биљке трпе екстремно високе температуре лети и велики минус зими. Црни бор је отпоран на такве услове и показао се као најбоља врста која се прима на оваквим теренима. Иначе, „Шуме Гоч“ су акцију пошумљавања у овој години покренуле још почетком априла, а крајњи резултат биће нових засађених десет хектара на Љуктену, рекао нам је Ивица Лазаревић, директор ЈП „Шуме Гоч“.

 Анкица Крљар, васпитачица у одељењу у Отроцима, на пошумљавање је стигла са троје од укупно петоро деце колико броји ова припремно-предшколска група. Иако живе окружени природом, није им било тешко да се одазову и овој акцији. Дошли су спремни за целодневни излет на Гочу, а са собом ће понети, како кажу, сјајне импресије.

Ива Попадић има осам и по година и ученик је Основне школе „Попински борци“.  Искористила је прилику, каже, да дође са другарима из старог вртића да провери како су биљке које је засадила прошле године и да им дода нов комшилук јер јако воли природу.

– Били смо овде и прошле године. Сада смо дошли спремнији јер смо знали шта нас очекује па смо понели и земљу за цвеће да ставимо око самог корена јер је баш каменит терен, да помогнемо садници да се прими и мало воде да је залијемо. Морамо да похвалимо и организацију јер је узнапредовала у односу на први пут, а видимо и да су саднице веће, квалитетније, каже Милан Драшковић, Мињин тата.

Мињина породица припада реду оних који су љубитељи природе, оних који знају да шума значи живот и да свако стабло представља богатство. Организатори се надају да ће овакве акције допринети очувању Гоча и његовог богатства, али и да ће из њих стасати млади људи који умеју да цене праве вредности.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ