ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „МОСТ МАТЕМАТИКЕ“

Мила Васојевић

У ОРГАНИЗАЦИЈИ ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА И УДРУЖЕЊА „МЛАДИ МАТЕМАТИЧАР“ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА

„МОСТ МАТЕМАТИКЕ“

Идеја да „Мост математике“ буде трајна манифестација која ће сваке године бити одржавана на више локација у Врњачкој Бањи да окупи све заинтересоване научне раднике, уметнике, ученике и грађане, ове године је реализована у Хотелу „Фонтана“ где је манифестација одржана  2. и 3. априла.

По програму свечано отварање отпочело је Химном „Боже правде“ у извођењу хора „Абрашевић 2014“ и „Врњачких искрица“ под диригенстком палицом професора Милутина Предолца. Уследило је приказивање промо филма који је Удружење „Млади Математичар“  снимио о својих привих десет година постојања.

На свечаности, поред бројних  учесника и других заинтересованих, били су: проф. др Мирослав Марић, председник Друштва  математичара Србије, Емина Бековић, из Министарства трговине, туризма и телекомуникација у име покровитеља манифестације, Бојана Маринковић, руководилац Школске управе Краљево за Рашки округ, Бобан Ђуровић председник општине Врњачка Бања, Радица Каровић, председница  Удружења „Млади математичар“.

Проф. др Мирослав Марић  говорио је о томе да идеје и креативност играју значајну улогу у заштити културне баштине и обликовању проактивног друштва.

– Поштовани, позивамо вас да подржите и учествујете у реализацији манифестације „Мост математике 2022“, посвећене популаризацији и јавном ангажовању науке у Републици Србији. Сврха одржавања манифестације је да се кроз креативан и мултидисциплинирни приступ представи вредност историје науке и актуелних научних достигнућа, али, и такође, да се укаже на важност укључивања младих у перманентне образовне процесе, рекао је, између осталог , проф. др Марић.

Манифестацију „Мост математике“ званично је прогласио отвореном Бобан Ђуровић, председник општине Врњачка Бања који се и лично залаже  и много чини по питању едукације младих.

Награђени – екипа ОШ „Вук Караџић“ из Витошeвца

Уследило је и сећање на 2011. годину, на саме почетке ове јединствене манифестацуије, када је након репарације, свечано отворен „Златни мост“ код виле „Емилија“. Мост је посвећен математици и чувеном феномену „Златни пресек“ по коме је добио име златни мост.

Бележимо  и то да је председница Удружења „Млади математичар“, Радица Каровић уручила захвалницу проф. др Ђорђу Баралићу заслужном за  окупљање  најзначајнијих имена светски признатих математичара.

Ево и резултата које су ученици постигли током такмичења. У категорији од првог до четвртог разреда прво место освојила је ОШ „Змај Јова Јовановић“ из Београда, друго место освојио је Иван Вушовић из Ражња. Од петог до осмог разреда пласман је следећи, прво место ОШ „Вук Караџић“ Витошевац, друго „Змај Јова Јовановић“ из Београда и треће ОШ „Братство Јединство“ Куцура. Код средњошколаца прво место освојила је Гимназија из Косовске Митровице, а друго Прва крагујевачка  Гимназија.

Поред квиза знања, одржана је трибина „Куда иде српско образовање“ и радионице за најмлађе и радионица коју је водио Урош Петровић, књижевник.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ