ПРЕДАВАЊЕ О ОРГАНСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ

Аутор:Мила Васојевић

У Новом Селу, у простору  за друштвене активности, Комисија за село и пољопривреду  организовала је предавање на тему органске производње уз информисање о раду откупног места у Штулцу за швајцарску фирму као и о Агенцији која за своје клијенте прави планoве и прикупља документацију ради остваривања државних субвенција, подстицаја и донација. Госте предаваче – Ненада Новаковића,  Дејана Бошковића и Драгована Зечевића најавио је Жарко Марковић уз констатацију де врњачка општина поред туристичке привреде има предуслове  за производњу здраве хране  што је комплементарно са туризмом.

Ненад Новаковић дошао је из Суботице из Агенције за контролу и сертификацију органске производње, тачније из фирме Оrganic Control System (ОСS)  која осим у Србији ради у Северној Македонији, Црној Гори и Босни и Херцеговини.

Под органском производњом  се подразумева пољопривредна производња без примене вештачког ђубрива и без употребе заштитних средстава. Швеђани су увели и додатне услове и то да та производња мора бити хумана, да не могу да раде малолетници, да се не ради дуже од осам сати и др. У неким земљама ова производња се назива био у другим еколошка, све их повезују иста правила. Органска производња у нашој земљи је уређена Законом о органској производњи  и Правилником. Савет предавача  је да се свако ко планира да се органском производњом бави прочита ове прописе.

– Да би производ био органски потребно је да произвођач пошаље пријаву која ће садржати податке о површини и културама које се производе. ОСS ће урадити ценовну понуду, а на позитиван одговор најавиће и време контроле. Уследиће период конверзије који за повртарске и ратарске културе траје две, а за воћарску производњу три  године. Овај период може бити и краћи уколико постоје услови, то се углавном односи на земљиште које није обрађивано дужи временски период. О производњи се морају водити забелешке  које у суштини нису комликоване. Кад се испоштује прописана процедура, производи добијају маркицу да су органски, рекао је Новаковић.

Органска производња може се организовати у оквиру примарне производње и  уобласти одређених видова прераде. Треба рећи да је контрола и сертификација повољнија уколико се ради за групу произвођача, односно за  удружења. Повољност је и та што држава субвенционише  ове поступке од 50 до 60 одсто цене.

Једно од питања било је о органској производњи у сточарству. У тој области потребно је обезбедити органску храну за животиње и омогућити им испашу и тсл. Потребно је поседовати земљишне површине прописане по грлу крупне стоке, на пример за две краве потребно је хектар ливаде. Предност ове производње је што су производи вишеструко скупљи од оних произведених на конвенционални начин.

Дејан Бошковић говорио је о откупу свежег воћа швајцарске фирме Lukowa Food. У прошлој години откупљиване су јагоде, малине и купине. Откуп се врши у Штулцу, Александровцу и Брусу. У прошлој години откупљено је 9.000 тона воћа, а ове године се планира 20.000 тона с тим што је у плану и откуп вишања и шљива. Заинтересованим произвођачима се нуди бесплатно осигурање производње као и вештачко ђубриво и хемија по повољнијим ценама. Исплата откупљених производа је редовна, а цена договорена.

На крају, Драгован Зечевић из Агенције за консалтинг понудио је услуге прављења планова и прикупљања документације за остваривање субвенција, подстицајних средстава и донација из IPARD програма Европске уније.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ