САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ У ВЕЗИ ПАЉЕЊА ВАТРЕ НА ОТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ

Аутор:Редакција

У периоду од средине марта месеца ове године евидентирано је повећање броја пожара на отвореном простору, који се веома брзо шире и представљају опасност за животе и здравље грађана и могу проузроковати велике материјалне штете, као и штету по животну средину. Такође, гашење пожара на отвореном простору захтева ангажовање великог броја учесника у акцији гашења и ватрогасних возила, што умањује мобилност ватрогасно-спасилачких јединица и ствара велике финансијске трошкове. Ови пожари су у главном проузроковани непажњом грађана приликом спаљивања биљних остатака на отвореном простору.

Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање траве и ниског растиња, спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима, у складу са прописаним мерама заштите од пожара.

Сектор за ванредне ситуације је у протеклом, а тако ће и у будућем периоду, заједно са припадницима других линија рада Министарства унутрашњих послова, интензивирати обилазак терена у циљу откривања и процесуирања неодговорних грађана који не поштују Законом прописане одредбе, а све у циљу подизања безбедности наших грађана.

Апелујемо на грађане за одговарајуће безбедносно понашање приликом боравка на отвореном простору у данима са високом температуром, а нарочито приликом боравка или извођења радова у шуми или у близини шуме.

За непоштовање прописаних одредби закона, запрећене су новчане казне, како за правна тако и за физичка лица.

Командир ВСО Врњачка Бања

Живко Карапанџић

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ