АПЛАУЗ ЗА НАЈБОЉЕ!

Марина Ст. Јанковић

Завршни концерт награђених ученика Музичке школе „Стеван Мокрањац“ организован је 24. јуна у Замку културе. Била је то прилика да најбољи ученици приме награде које су освојили током школске 2021/22. године. Професорка Анушка Николић уручила је награде Петри Трифуновић и Милошу Чеперковићу који су наступали као „Дуо виолина“, у класи професорки Анушке Николић и Јоване Сајић (I награда на такмичењу „Млади виртуоз“ у Београду и  I награда на „Камерата фестивалу“ у Параћину). Награђена је и пијанисткиња Ленка Динић, у класи проф. Иване Цветковић (I награда на Фестивалу музичких школа у Нишу, I награда на такмичењу „Млади виртуоз“ у Београду, I награда на „Фестивалу пијанизма“ у Сремској Митровици). Ленка и њена сестра Селена, виолинисткиња која је у класи Анушке Николић, наступајући у дуету, освојиле су I награду на „Камарата фестивалу“ у Параћину и I награду на такмичењу „Млади виртуоз“ у Београду. Прву награду на такмичењу „Млади виртуоз“ освојио је дуо Софија Чеперковић, виолина и Ленка Купрешак, клавир, у класи Анушке Николић и Иване Цветковић.Маша Миловановић, сопран у класи Ивана Миловановића освојила је трећу награду на Републичком такмичењу у Београду. Виолончелиста Вук Младенић у класи Предрага Михаиловића освојио је другу награду на Међународном такмичењу у Нишу. Вокално-инструментални ансамбл (Маша Миловановић, Вук Младенић и Давид Стојковић) у класи Анушке Николић и Александра Сворцана освојили су неколико првих награда: на Међународном такмичењу у Нишу, Интернационалном такмичењу „Sirmium music fest“ у Сремској Митровици, на Међународном такмичењу „Урош Пешић“ у Бања Луци, лауреати су на „Камарата фестивалу“ у Параћину, а освојили су и другу награду на Републичком такмичењу у Београду.

За успех својих ђака дипломе су добили и професори: Ивана Цветковић, Анушка Николић, Јована Сајић и Александар Сворцан.

Богат концертни програм испунили су својим наступима: Теодора Маричић (виолина, припремни разред), дуо виолина – Петра Трифуновић (припремни разред) и Милош Чеперковић (други разред), Ленка Динић (клавир, трећи разред), дуо виолина – клавир, Селена Динић (други разред) и Ленка Динић (трећи разред), Марта Жуковски (виолина, четврти разред), Дуња Чеперковић (виолина, пети разред), Маша Миловановић (сопран, трећи разред средње), Вук Младенић (виолончело, трећи разред средње), Давид Стојковић (клавир, трећи разред средње). Завршница концерта припала је Малом гудачком оркестру ниже школе који чине: Марта Жуковски, Искра Васиљевић, Ирина Обрадовић, Селена Спасојевић, Оливера Раденковић, Душан Дукић, Лана Глишовић, Ана Вуковић, Сара Минић и Павле Митровић. Уметнички руководилац Гудачког оркестра   је проф. Анушка Николић. Наставничко веће МШ „Стеван Мокрањац“ доделило је Гудачком оркестру специјалну похвалу за посебан труд и ангажовање током ове школске године. На задовољство присутних, гост концерта који је наступио са Гудачким оркестром био је наш, сада већ прослављени виолиниста Александар Илијовски, студент друге године на Факултету музичке уметности у Београду, освајач преко 60 првих награда током школовања од којих је више од 30 лауреата (апсолутни победник такмичења). Александар је прву годину завршио са просеком 10. Најнаграђиванији је ђак МШ „Стеван Мокрањац“, од њеног оснивања, а на пријемном испиту био је апсолутно први на ранг листи Академије, међу кандидатима са свих одсека!

Наши млади уметници наступали су уз клавирску сарадњу проф. Сузане Сајић. Салон Замка културе био је испуњен до последњег места. Публика није штедела аплауз за најбоље.

– Срећни смо и поносни што смо после две године паузе, онлајн наставе која је у нашем случају јако тешко изводљива, постигли сјајне резултате великим ангажовањем, уз посвећеност и љубав успешно привели годину крају и што смо у прилици да се представимо публици у простору и амбијенту у коме се осећамо најиспуњеније.

Врњачка Бања има талентоване ученике и верујем да су пред њима још многобројни успеси који ће нас радовати. Ивана Цветковић и ја имамо највише радног искуства, али на нашу срећу, стижу млађе генерације које ће нас достојно наследити и наставити традицију низања успеха, рекла нам је Анушка Николић, професорка која је са својим ђацима освојила највећи број награда на такмичењима у земљи, добитница престижних признања међу којима је и Годишња награда од Заједнице музичких и балетских школа Србије, највеће признање које један професор може да добије у нашој земљи, за вишегодишње свестрано деловање у образовању младих талената и за несебичну љубав, пожртвовање, пријатељство и знање уложено у одрастање уметника.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ