КОНЦЕРТ И РАДИОНИЦА ЗА БОЉУ МУЗИЧКУ ПИСМЕНОСТ МЛАДИХ

Аутор:Срећко Станојчић

Концертом класичне музике и  музичком радионицом за младе, 11. јуна  у Замку културе, остварен је пројекат „Синергијом са врхунским уметницима до квалитетне музичке писмености деце и омладине  Врњачке Бање“.

Пројекат су реализовали Центар за децу и омладину Врњачка Бања и Културни центар.

Уз клавирску сарадњу пијанисткиње Мине Ристић Јонић, своје наступе остварили су пред бројном публиком, сопранисткиња Јасмина Трумбеташ Петровић и тенориста Саша Божидаревић. Своје наступе остварили су на овом концерту и кларинетиста Дарко Перчевић уз клавирску сарадњу пијанисте Илије Лазаревића.

Председница Центра за децу и омладину Валентина Крстић и директор Културног центра Саша Миленквић

Своје гласовне квалитете, сопранисткиња Јасмина Трумбеташ исказала је кроз дела Милоја Милојевића, „Јесења елегија“, Милана Пребанде „Мила нане“,  „Нишну се звезда“ и „Нит ја спавам нит ја сневам“, затим Ђакома Пучинија „O mio babbino caro“ и Ернеста де Куртиса „Torna a Surriento“.

Тенориста Саша Божидаревић исказао је свој таленат и гласовне квалитете кроз дела Петра Коњовића „Стојано, мори, Стојано“, Димитрија Големовића „Јесењи растанак“, Мирољуба А. Расинског „Доситејева стаза“ и  Гаетана Доницетија „Una furtiva lagrima“.

Синергијом тенора и сопрана, Саше Божидаревића и Јасмине Трумбеташ, изведенo je дело

Ернеста де Куртиса „Non ti scordar di me“.

Кларинетиста Дарко Перчевић и пијаниста Илија Лазаревић извели су дела Камија Сен Санса „Соната за кларинет и клавир у Ес дуру“ и Карла Марије фон Вебера „Кончертино за кларинет у Ес дуру“.

Након концерта, одржана је музичка радионица са младима под вођством Јасмине Трумбеташ, којом је остварено упознавање младих са оперском уметношћу у циљу едукације  и приближавања младих „високој култури“. У оквиру истог пројекта, који је подржало и Министарство културе и информисања,  одржана је музичка радионица за децу ,12. јуна у просторијама Центра за децу и омладину, под вођством маставнице музичке културе Тамаре Глишић. Основе и демонстрацију традиционалног певања одржала је Анђелија Черкасов, која је имала свој наступ у вили „Мињон“.

Тамара Глишић и Анђелија Черкасов

Ауторка и менаџерка пројекта „Синергијом са врхунским уметницима до квалитетне музичке писмености деце и омладине  Врњачке Бање“, била је Валентина Крстић, председница Центра за децу и омладину Врњачка Бања

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ