ОДРЖАНА РЕПУБЛИЧКА „ПАЖЉИВКОВА СМОТРА“

Срећко Станојчић

Финална републичка „Пажљивкова смотра“ одржана је 9. и 10.  јуна у Конресном центру хотела „Цептер“ у Врачкој Бањи.

Учеснике је у име локалне самоуправе поздравио заменик председника општине, Иван Џатић. Овај догађај окупио је око 600 деце предшколског и основног школског узраста која су, заједно са својим васпитачима и учитељима, стигла из бројних локалних самоуправа широм  Србије.

Циљ смотре је развој и унапређење саобраћајног образовања и васпитања деце, а посебно унапређење знања и ставова о безбедном учешћу деце у саобраћају. Овогодишња „Пажљивкова смотра“ почела је у фебруару, када је 35.000 деце широм Србије, из 40 локалних самоуправа, приступило такмичењу на школском нивоу . Након школских, одржане су општинске и регионалне смотре, а победници регионалних обезбедили су учешће на републичкој смотри.

Четворочлане екипе предшколског, узраста првог и другог разреда основних школа из 20 локалних самоуправа широм Републике Србије, које су освојиле прво место на регионалним „Пажљивковим смотрама“, такмичиле су се за победу на првој републичкој „Пажљивковој смотри“ о безбедности деце у саобраћају. У категорији предшколаца, победу је однела екипа из Вршца, док су другопласиране и трећепласиране биле екипе из Ужица и Врњачке Бање. Као једини учесници из општине Врњачка Бања, деца предшколске групе из Новог Села, која припада Предшколској установи „Радост“, освојила су треће место.

У категорији првог разреда, прво место је освојила екипа из Врања, друго из Ниша, док је треће место припало екипи из Сремских Карловаца. Победу у категорији други разред однела је екипа из Шапца, док је друго место однела екипа из Вршца, а треће место припало је екипи из Свилајнца.

Душко Пешић

Сваке године се трудимо да нађемо што више начина, како бисмо што боље пришли деци. Циљ нам је да подигнемо знања и свест код деце, да им указујемо на ризике и опасности, а и да деца, кроз начине који су њима прихватљиви, уче о саобраћају.

„Пажљивкова смотра“ је пројекат који смо покренули пре три године, идеја нам је да у пројекту учествују све локалне самоуправе, да обухвата предшколце, први и други разред, а ове године учествовало је  40 локалних самоуправа, кроз све је прошло 35 хиљада деце, изјавио је Душко Пешић, директор Агенције за безбедност саобраћаја.

-„Пажљивкова смотра“ је замишљена тако да учествују сва деца која припадају одређеној локалној самоуправи јер на тај начин се стварају веће могућности. Смотра је дефинисана кроз четири нивоа. Први ниво је школско такмичење, затим тимови које изаберу школе иду на општинско такмичење, победници иду на регионално и на крају је завршни део, републичка „Пажљивкова смотра“.Све резултате пратимо, обзиром да електронски радимо цело такмичење, имамо прилику да видимо шта је проблем у одређеној локалној самоуправи, да ли нека тема и област код деце није обрађена довољно. Можемо на нивоу одређене школе да видимо које области деца нису савладала из безбедности саобраћаја, појаснио је Пешић систем такмичења у познавању саобраћајних прописа и безбедноог учешћа деце у саобраћају.

Систем саобраћајног образовања и васпитања у школама као предмет не постоји , већ се кроз неколико часова обрађују теме из саобраћаја, а оваква смотра је прилика да се такви недостаци  у образовном систему, надоместе.

Статистика показује да је од почетка године погинуло шесторо деце. Претходних година су деца доминантно страдала као путници у возилу, не својом грешком, већ грешком родитеља, зато што деца нису била у седишту. Ове године од шесторо погинуле деце, четворо су били пешаци, углавном су то била млађа деца, а то је и апел и аларм да што више оваквих активности покренемо и да што више радимо са децом, како бисмо смањили те трагичне последице, рекао је за Врњачке новине Душко Пешић, директор агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

На финалном републичком такмичењу „Пажљивкова смотра, Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, у сарадњи са локалним Саветима за безбедност саобраћаја, у наредном периоду наставиће са реализацијом активности усмерених ка повећању безбедности деце у саобраћају.

На финалном републичком такмичењу „Пажљивкова смотра, као једини учесници из општине Врњачка Бања, деца предшколске групе из Новог Села, која припада Предшколској установи „Радост“, освојила су треће место.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ