ИЗ ВРЊАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ -ТРИ РЕПУБЛИЧКА ЗЛАТА

Весна Ђорђевић

Вук Крагуљац, Наташа Станковић и Стефана Глумац, ученици врњачке Гимназије, остварили су изузетан успех и донели признања школи као републички прваци, односно победници – Државног такмичења у знању латинског језика за ученике средњих школа, НИС олимпијаде знања из руског језика и Републичке смотре ликовног стваралаштва.

– Јако је добро да су нам се ђаци коначно вратили у школу. Гимназија се доста добро снашла и успешно одрађивала наставу и онлајн, али су све додатне активности биле заустављене. Такмичења су била максимално редукована. После затишја у овом домену, лагано се враћамо нормалном функционисању. Након оваквог рада последње две године током којих су деца стицала образовање у отежаним околностима, ученици су успели да уз предметне професоре дођу до изузетних резултата. Велики је успех за малу школу попут наше која броји 335 ученика да у једној недељи добијемо три ученика са освојеним првим местом на државном такмичењу. Чињеница је да имамо квалитетне ђаке и у самом разговору са њима се види да су свестрани, да знају шта су им снови и како то остварити, тако да смо ми као колектив изузетно поносни на све ученике, а поготово на оне који представљајући себе представљају и само школу и остварују овако сјајне резултате, први је коментар овог успеха Дојне Стодић, директорке Гимназије Врњачка Бања.

Вук Крагуљац, ученик I3 природно-математичког одељења у Врњачкој Гимназији,  освојио је прво место на Републичком такмичењу из латинског. Од максималног броја бодова, од сто, освојио је 99. Такмичење је уследило након двогодишње паузе проузроковане пандемијом, конкуренција је била јака, а само у Вуковој категорији било је 80 такмичара из целе Србије.

– Изузетно сам поносна на једну нашу малу школу која се великом брзином после рада у ковид условима вратила на праве стазе. Поносна сам као педагошки радник, али и са децом у којој видим потенцијал и снагу да померају планине. Као предметни професор изузетно сам поносна на Вука који је од септембра је кренуо да учи ову материју. У I3  предајем и латински и француски и грађанско, па могу рећи да је у Вуковом случају ово утицај свих ових предмета. Резултат је видљив на овом језику за који можемо рећи све сем да је мртав, тако да смо ми у тренду са Констрактом ове године, констатује уз осмех Слађана Опачић, наставник латинског и ментор републичког првака.

У намери да нам демонстрирају делић атмосфере са такмичења на Филолошком факултету у Београду, менторка и ученик су заподенули једну „инспиративну“ свађу на латинском, од „Veni, vidi, vici.“ до  “Uzus est optimus magister” (Дођох, видех, победих – Искуство је најбољи учитељ).   Вук је редован и на такмичењима из математике, а за једног свестраног и вишеструко успешног ђака још увек је рано за одлуку куда после гимназије.

Наташа Станковић, ученица II4 друштвено-језичког одељења, на НИС олимпијади знања из руског језика у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, која је у деветом финалу окупила сто ученика из земаља региона у четири категорије, освојила је прво место у категорији I и II година гимназија и средњих стручних школа.

– За руски језик сам се одлучила још у петом разреду, већ тада сам знала шта желим. Што се самог такмичења тиче, било је то изузетно значајно искуство. Наставница Маја Милојковић ми је помогла у припремама, али сматрам да је то, првенствено, вишегодишње знање које се акумулирало и изашло на површину када је дошао тренутак да се покаже шта ко зна. Радили смо три теста, а конверзација која је уследила била је одлучујућа. Имам пар пријатеља Руса који су тренутно у Бањи и та жива реч пуно значи, али сматрам да је интернет најзначајнији за брушење језика и контакти које тамо имам. То ми даје самопоуздање и сигурност, прича нам са блиставим осмехом Наташа и наглашава да се нада да ће и наредних година бити део овог такмичења.

Власница републичког злата каже да поред руског има још читав низ интересовања и хобија, али да су на првом месту језици, ликовна култура и уметност па се нада да ће и даље школовање бити везано за ову област.

Стефана Глумац, ученица II3 природно-математичког одељења, освојила је прво место на Републичком такмичењу Смотра ликовног стваралаштва  основних и средњих школа Србије у организацији Ликовних педагога Србије.

– Моја тема је била перспектива, а нацртала сам једну улицу у Шведској. Иначе волим архитектуру и то планирам и да упишем после гимназије. Још од петог основне приметила сам да уживам у цртању геометријских облика,а већ од седмог то су постали озбиљнији радови, да би у средњој тај мој таленат открила наставница ликовне културе, Биљана Крагуљац. Љубав према геометрији, математици и ликовној култури објединићу наредних година током припрема за упис, прича нам  скромна и талентована Стефана.

Биљана Крагуљац на нивоу школе ради селекцију радова и мини изложбу коју поставља и на сајту школе, у библиотеци, а одабране радове шаље на републичку смотру где је ове школске године Гимназију Врњачка Бања представљало четири рада – два калиграфска, једна фотографија и Стефанин цртеж.

– Наша школа је до сада имала доста успеха на овом такмичењу, а ово је један од највећих. Победнички радови биће изложени у Педагошком музеју у Београду  где ће бити организована и свечана додела награда ученицима основних, средњих и уметничких школа, задовољно објашњава Биљана Крагуљац.

Три републичка злата врњачки гимназијалци извојевали су крајем маја и почетком јуна, док је матуранткиња Тијана Пљеваљчић  почетком маја на Првенству Србије у џудоу за ученике основних и средњих школа освојила сребро.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ