МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ФАКУЛТЕТУ ЗА ХИТ

Аутор:Марина Ст. Јанковић

БУДУЋНОСТ ТУРИЗМА

Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу организовао је Седми међународни скуп под називом „Будућност туризма“ у периоду од 2.  до 4. јуна 2022. године.

Основни циљ Међународне конференције је да се кроз размену идеја и искустава учесника из земље и иностранства дође до закључка у погледу будућности туризма, са посебним освртом на изазове са којима се туризам сусреће и начине како да се изгради туризам који ће бити отпорнији на кризне периоде.

У раду научног скупа учествовали су стручњаци из земље и иностранства (из Америке, Јапана, Малезије, Русије, Румуније, Кипра, БИХ, Северне Македоније, Хрватске).

Приликом свечаног отварања присутне су поздравили: проф. др Драго Цвијановић, декан Факултета за ХиТ, проф. др Владимир Сенић, проректор за иновације и развој Универзитета у Крагујевцу и проф. др Александра Јевтић, председница Бањског одбора. Скуп је отворио др Зоран Костић, помоћник министра просвете.

Проф. др Цвијановић поздравио је др Зорана Костића, Дуњу Ђенић, помоћницу министра трговине, туризма и телекомуникације, Живорада Ајдачића, генералног секретара КПЗ, прф. др Тома Милошевића, декана Агрономског факултета у Чачку, проф. др Мелдину Кокоровић, Јукан, деканицу ЕФ у Тузли, проф. др Семира Ахметбеговића, председника УО Универзитета у Тузли, проф. др Велибора Спалевића и проф. др Горана Шкатарића, У ЦГ, Подгорица, проф. др Драгољуба Амиџића, Универзитет Балтазар, Запрешић, Хрватска, проф. др Павла Ружића, са Института за пољопривреду и туризам  из Пореча, проф. др Жана Васила са Универзитета Петролеум Гас из Румуније и многе друге.

У име председника Општине Врњачка Бања, Бобана Ђуровића, учеснике скупа поздравила је проф. др Александра Јевтић.

Велико ми је задовољство да вас поздравим у име председника Општине Врњачка Бања, господина Бобана Ђуровића који је оправдано одсутан јер је у посети Баден Бадену у циљу успостављања сарадње и имплементирања неких квалитета у развој турузма у Врњачкој Бањи.

Као професор на високошколској установи веома добро знам значај науке и оваквих научних скупова. Локална самоуправа је поносна на Факултет за хотелијерство и туризам, на све што су постигли за ових десет – једанаест година, рекла је проф. др Јевтић.

– Туризам је постао једна од најзначајнијих привредних грана у коју треба улагати. Данас, више него икада постоји потреба за политичком, економском и друштвеном стабилношћу у циљу обезбеђивања сигурности за све туристе. Сектор туризма се стално мења и своје услуге обликује у складу са захтевима и потребама туриста. Људи су основна карика у туристичкој индустрији. Квалитетан кадар не може да буде без адекватног формалног а касније неформалног образовања. Наши ученици у нашим школама стичу довољно знања и вештина да могу одмах по добијању дипломе да се укључе у свет рада, а могу и да наставе своје даље школовање. Упркос све мањем броју осмака дозволили смо нпр. да средња школа у овом месту упише 210 ученика сваке године и то из подручја рада угоститељства и туризма: 30 рецепционара, 90 кувара, 60 конобара и 30 посластичара. Након завршене средње школе чак око 40% наставља школовање на високошколским установама, а само на овом Факултету око 60% чине студенти који су завршили школу у Врњачкој Бањи, рекао је др Костић.

Конференција је протекла у радној атмосфери, одржана су бројна предавања обједињена темом развоја туризма уз анализу глобалне ситуације, очекивања и будуће изазове.

У холу Факултета, 3. јуна организована је, традиционално, презентација домаћих винарија, произвођача ракије, као и Удружења „Златне нити“ из Врњачке Бање.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ