МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ 6. ДАН

Аутор:Срећко Станојчић

ВЕЧЕ ШПАНСКИХ ПЕСАМА

Овогодишњи Међународни фестивал класичне музике „Врњци“ завршен је 30. јула врхунским концертом шпанске сопранисткиње Долорес Руиз Лопез- Лоле Хидалго и нашег уметника на класичној гитари Уроша Дојчиновића. Њихов репертоар обухватао је дела Фернанда Сора, Жака Боша, Енрикеа Гранадоса, Фернанда Обрадорса, Алберта Обрегона, Хоакина Родрига, Хуана Мостаза Моралеса и Федерика Морена Торобе.

Долорес Руиз Лопез, уметничко име Лола Хидалго, води студије музике и певања на Конзерваторијуму „А. Сориа“ у Мадриду, где је стекла највише квалификације (Посебна певачко признање) Краљевског супериорног музичког конзерваторијума. Студирала је код А. Крауса, Р. Скота и Ј. Арагаља. 1998. године добила је прву награду II националног конкурса Виља де Абаран, као и специјалну награду публике на 28. Међународном певачком такмичењу у Логрону. Десет година редовно наступа у Театро Реалу у Мадриду. Своје педагошко деловање комбинује као професор певања у различитим званичним центрима и на конзерваторијумима. Руководилац је бројних дечијих хорова и хорова одраслих, а посебно се специјализовала се за интерпретацију шпанске музике.

Урош Дојчиновић (1959) рођен је у Београду где je започео учење класичне гитаре и студије књижевности, затим дипломирао на Музичкој академији у Загребу (Република Хрватска) и потом завршио постдипломске студије одбранивши два доктората на интердисциплинарним музиколошким темсама на Филолошком и Филозофском факултету Универзитета у Београду. Дојчиновићева уметничка делатност обухвата преко 3500 наступа остварених широм света, велики број радијских и телевизијских наступа, стотине одржаних стручних предавања и мајсторских семинара, као и учешће у различитим домаћим и међународним жиријима. Дојчиновић је објавио више од 600 различитих дела и реализовао преко 80 дискографских издања (ЛП, музичких касета, ЦД и ДВД албума), за разне издавачке куће у Европи, Америци и Азији. За своје вишеструко уметничко деловање награђен је са више од 50 медаља, плакета, диплома и других признања у земљи и иностранству. Урош Дојчиновић ексклузивно свира на гитари Д. Нешићa са струнама.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ