НОВАК ЦВЕТЉАНИН ЈЕ МЛАДА ФУДБАЛСКА НАДА

Весна Ђорђевић

ЖИВИ СНОВЕ У ЗВЕЗДИНОМ ДРЕСУ

Црвено-бела традиција је да током сваке полусезоне на теренима Омладинске школе Црвене звезде буде организован отворени, пробни тренинг за тестирање будућих асова. Прилику да се наметне и задужи црвено-бели дрес деветогодишњи Врњчанин, Новак Цветљанин искористио је 9. маја 2021. када је заједно са седамдесетак малишана из целе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине дошао на Звездин „опен деј“.

Новак после првог турнира у дресу „Црвене звезде“

Тренирам фудбал већ пет година, од своје четврте и препоручио бих и својим вршњацима да се баве спортом, да верују у себе и да сањају велике снове. Одувек сам гледао Звездине утакмице и маштао да једног дана заиграм у њиховом дресу, а та жеља ми се остварила прошле године. Отишао сам са родитељима на „Опен деј“, прошао сам два контролна тренинга и ушао у ужи избор. Од свих пријављених и селектираних само су одабрали нас тројицу. Сада већ тренирам  годину дана, идем на турнире и утакмице, одрадио сам два пута припреме у Бајиној Башти, био на турнирима у Великој Плани и Зрењанину, Голупцу, Колашину, прича Новак са блиставим сјајем у очима.

Новак је рођен 17. фебруара 2013, управо је завршио трећи разред ОШ „Попински борци“ код учитељице Лидије Балшић. Поред ФК „Црвена звезда“, као вансеријски таленат, тренира и за ФК „Врњачка Бања“  и то са три генерацијe. Тренери су Иван Марић и Дуле Милићевић за 2012. и 2013, као и Игор Стојаковић, Владимир Јовановић и Јован Милићевић за 2011. одиште. У Звезди са њим раде Огњен Пурић, Горан Стокић и Марко Матић.

Прве голиће направио ми је деда Љуба Ђукић у Новом Селу који као и ја много воли фудбал. После су ми сви давали ветар у леђа, мама и тата, а поготово брат Војин који иде на све моје утакмице, даје ми подршку и понавља да треба да будем упоран. Тата снима сваку моју утакмицу, после гледамо заједно, а он ми прича како сам играо, на чему треба да радим још, на чему да вежбам, коментаришемо грешке. То ми много значи, каже будући фудбалски ас.

Иако у Бањи тренира са три годишта као млади таленат, каже да су они у Звезди много захтевнији и напорнији јер у Звезди тренери посебно акцентују сваки сегмент у раду – вежбе, технику, игру. С обзиром да тата води одбојкашки клуб, једно од основних питања која се намећу јесте – како се одлучио за фудбал и какве су биле реакције родитеља.

Тата је рекао који ти хоћеш спорт одабери, а ја ћу да те подржим у томе, кратко објашњава Ноле.

Као одличан ђак са свим петицама, који посебно преферира математику, наглашава да му је учитељица велика подршка, а да је има и у другарима са којима се радује турнирима. Од СОС до Фер-плеј лиге касније се у одељењу до ситница препричава и анализира како је све изгледало и колико је успешан био.

Ноле је борац. Када га је Звзда примила у своје редове бојали смо се како ће све то да изгледа, да не попусти са учењем. Међутим, Нолету је то био мотив више да буде још вреднији, да уредно одрађује све обавезе како би му то дало ослонац за евентуалне уступке, изостанке из школе и слично, каже мама.

Редовна школа, тренинзи у „Звезди“ и утакмице због којих са родитељима сваког петка путује за Београд где остаје до недеље увече, као и  тренинзи са три генерације у Бањи захтевају много времена, много воље и труда како од Новака, тако и од родитеља. Од родитеља још и огромну финансијску подршку, али су Драгана и Александар сложни у томе да ће дати све од себе да омогуће млађем сину да максимално демонстрира своје могућности у Звездином дресу и да досегне снове.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ