СЕДАМНАЕСТИ ФЕСТИВАЛ КЛАСИЧНЕ МУЗИКЕ „ВРЊЦИ“

Марина Ст. Јанковић

МАГИЧНИ ТОНОВИ СТРУНА

Церемонија отварања  17. Међународног фестивала класичне музике „Врњци“ 25. јула протекла је у свечаној атмосфери. Концерт је испунио очекивања публике, посебно због врхунске интерпретације изузетних дела уметничке музике у знак захвалности земљама које подржавају и поштују територијални интегритет Републике Србије.

– У протеклих шеснаест година трудили смо се да најпре квалитетом гостију и програма, а потом и организацијом промовишемо име Републике Србије и Врњачке Бање, трудили смо се то и у овој години па поред српских уметника имамо госте из САД, Шпаније и Украјине. Остали смо доследни квалитету прилагођавајући се постојећим епидемиолошким условима уз наду да се неки прописи неће мењати током Фестивала, рекла је Јелена Боровић Димић, аутор пројекта.

Импресиван концерт на отварању Фестивала „Врњци“

Фестивал класичне музике отворио је Живорад Ајдачић, генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије. Он је рекао да га посебно радује што су иницијатори и реализатори „Врњци фестивала“ успели да развију и одрже изванредну концепцију манифестације.

Концерт под ведрим небом, у дворишту Замка културе, пред око 150 људи одржао је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ под диригентском палицом Игора Митровића и гитарску сарадњу Уроша Дојчиновића, уметничког директора Фестивала.

Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички” је установа која на достојан начин афирмише и репрезентује Министарство одбране и Војску Србије. Главни је носилац музичког живота унутар тих институција и једини ансамбл на овим просторима са тако широком лепезом извођачких могућности. У току дуге традиције постојања, која временски задире у три века, Ансамбл је мењао назив, организационе форме и структуру, али програмски и уметнички опстајао и остајао доследан намени и својој мисији да буде главни носилац музичког живота у Војсци, да доприноси неговању, подстицању и ширењу музичког стваралаштва и војничке традиције нашег народа и да афирмише културни живот и уметничко стваралаштво у Војсци.

Урош Дојчиновић (1959) рођен је у Београду где je започео учење класичне гитаре и студије књижевности, затим дипломирао на Музичкој академији у Загребу (РепубликаХрватска) и потом завршио постдипломске студије одбранивши два доктората на интердисциплинарним музиколошким темама на Филолошком и Филозофском факултету Универзитета у Београду. Дојчиновићева уметничка делатност обухвата преко 3.500 наступа остварених широм света, велики број радијских и телевизијских наступа, стотине одржаних стручних предавања и мајсторских семинара, као и учешће у различитим домаћим и међународним жиријима. Дојчиновић је објавио више од 600 различитих дела и реализовао преко 80 дискографских издања (ЛП, музичких касета, ЦД и ДВД албума), за разне издавачке куће у Европи, Америци и Азији. За своје вишеструко уметничко деловање награђен је са више од 50 медаља, плакета, диплома и других признања у земљи и иностранству. Урош Дојчиновић ексклузивно свира на гитари Д. Нешићa са Саварез струнама.

Концертни програм обухватио је дивне композиције: „Цвет Јасмина“ (Мо Ли Хуа) анонимни кинески аутор, XVIII век (Народна Република Кина); Руска романса „Две гитаре“ анонимни руски аутор, XIX век (Руска Федерација); Концертна студија Ф. Сор (1778-1839) (Краљевина Шпанија); Шпанска серенада  Ј. Ферер (1835-1916): „Месечина“ Романса Анонимни украјински аутор, XIX век (Украјина); „Из душе“ Валцер Р. Мело (1905-1981) (Република Аргентина); Милонга Ј. Кардосо (р.1949); „Јучерашња милонга“ А. Флори (1903-1958); „Један“ Танго М. Морес (1918-2016); „Растанак“ К. Боне (1892-1983) (Боливарска Република Венецуела); „Лас Мадреселвас“ Канцона-Хабанера: Анонимни аутор 19. век (музика са Анда) и „Девице сунца“ Ј. Б. Де Руеда (1895-1940).

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ