СВЕТИ КИРИК И ЈУЛИТА

Аутор:Мила Васојевић

СЕЧЕЊЕ СЛАВСКОГ КОЛАЧА  УЗ МОЛИТВУ ЗА ЗДРАВЉЕ

Уз присуство црквених великодостојника, руководства Општине и многобројних мештана и гостију, 28. јула обележена је заветна слава  Врњачке Бање, Св. Кирик и Јулита.

Света архијерејска литургија служена је у Храму Рођења пресвете Богородице, након које је кренула свечана  славска литија традиционалном трасом, стазом патријарха Павла, врњачком Променадом до новоизграђеног храма Живоносни источник у Централном парку. У новом  Храму пресечен је славски колач. Сечењу славског колача  присуствовали су: председник Општине Бобан Ђуровић,  одборници СО, чланови Општинског већа, као и  велики број Врњчана и гостију.

Празник Св. Кирик и Јулита посвећен је успомени на дечака Кирика и његову  мајку Јулиту, ранохришћанским мученицима, настрадалим 304. године у граду Иконији, након наредбе цара Диоклецијана о прогону хришћана. Њихове мошти су до данашњих дана чудотворне.

После обреда сечења славског колача, протојереј Саша Ковачевић поручио је: „Наша вера треба да буде чврста и непоколебљива као што је то била вера мученика наших заветних које данас Врњачка Бања слави“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ