У НОВОМ СЕЛУ ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ПРВА БРАЗДА“

Аутор:Врњачке новине

Десета, јубиларна манифестација „Прва бразда“у Новом Селу, у завршном делу названом Смотра лепоте живота на селу“ окупила је 25 орача и једну орачицу.

Такмичили су се у орању на слог. Мушкарци су се такмичили у две категорије а до 60 КС титилу најбољег и вредну награду Рафинерије уља Модрича у ваучеру од 200 еура освојио је Славимир Живановић из Подунаваца док је у категорији  преко 60 КС титулу и ваучер освојио Дејан Томић, пољопривредник из Старог Трстеника. Најуспешнија орачица била је Златица Ераковић из Кузмина. Такмичење је имало међународни карактер јер је било учесника из Словеније и Републике Српске који су оцењивани по правилима светске орачке асоцијације. Такође, издвајамо Драгољуба Радичевића из Руђинаца са свих 10 учешћа  и Вељка Радоњића једног од најмлађих учесника који је на породичном трактору марке Раковица, наслеђеног од покојног деда Бикета, изненадио све и заузео друго место заокруживши 10  породичних учешћа на „Првој бразди“. Предавањем и вредним наградама „Агенција за безбедност саобраћаја“ из Београса је и овог пута била у организацији обуке и  оцењивања такмичара.

У предвечерје такмичења у орању одржани су 7. сусрети сликара – осликавајући село и људе и Орачко посело на коме су своје уметничке и фолклорне вештине приказали домаћини из ФАНПИ „Бане Миленковћ“ и гости из КУД „Пискавица“ из Пискавице код Бања Луке.

У народном вишебоју одржане су две дисциплине. У надвлачењу конопца најбоља је била екипа Стругаре Продановић из Вранеша. У скоку у даљ из места најдужи је био Алекса Јовановић из Грабовца. Гурманско сокаче иза МЗ Ново Село било је место где се у припремању традиционалних јела и колача „састало“ 10 екипа да размене искуства и припреме храну за уморне и гладне ораче. Илија Руњевац из Требиња добио је награду за припремање варива од аутохтониг пасуља а пољара из херцеговачког краја. Веселин Циндрик, витез кулинарства предводио је екипу ПАН БОЈС са Паноније из Бачке Тополе која је добила награду за гулаш од пилећих желудаца. Србислава Цветинчанин из Кузмина је по 5. пут са својом екипом из Кузмина са неколико стотина сремских крофни засладила душе орача и посетилаца поневши диплому и поклон посуду традиционалног спонзора „Металац“ посуђа.

Десет спонзора и физичких лица која су помогла у подизању квалитета Манифестације добило је БЛАГОДАРЈА од организатора у знак захвалности на подршци коју су својим чињењем  допринели да ова „Смотра лепоте живота на селу“ постане препознатљива широм региона.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ