ВЕЧЕ ЂАКОМА ПУЧИНИЈА У ЗАМКУ КУЛТУРЕ

Аутор:Срећко Станојчић

Мање познате соло песме за глас и клавир Ђакома Пучинија, биле су на репертоару сопранисткиње Александре Петровић и пијанисткиње Милене Пејић, 9. јула на вечерњем концерту у Замку културе.

Премијерно су изведена дела из збирке соло песама за глас и клавир које је компоновао Ђакомо Пучини, творац чувених опера Боеми, Тоска и Мадам Батерфлај, а којима је касније Мајкл Каје додао клавирску деоницу. У многим песмама се могу препознати цитати из његових оперских дела. Теме које се провлаче у соло песмама су типичне за лирску поезију,  живот и смрт, љубав, растанци и успомене, детињство, природа, али и посвећеност духовном стању и религији.

Милена Пејић и Александра Петровић

Александра Петровић је основно и средње образовање стекла у Нишу, на катедри за соло певање, а 2003. године је уписала Академију уметности у Новом Саду, у класи проф. мр Милице Стојадиновић. Специјалистичке студије и главни предмет соло певање, завршила је под менторством проф. Николе Мијаиловића, на Факултету музичке уметности у Београду. Наступала је у Нишу, на НИМУС-у, Новогодишњим концертима симфонијског оркестра, на концертима бечких валцера и оперских арија са Видинском филхармонијом, са Омладинском филхармонијом „Naisuss“ и са дувачким квинтетом „Нишки солисти“. Наступала је у новосадској синагоги са Академским оркестром, у Врњачкој Бањи на целовечерњем концерту у оквиру Културног лета, као и на бројним хуманитарним концертима. Као студент радила је у Музичке школе  „Јосиф Маринковић“ у Зрењанину као професор соло певања.

Милена Пејић своје основно и средње музичко образовање стиче у свом родном граду Нишу, а затим уписује Факултет уметности у класи проф. мр Христине Вуковић. Постипломске студије, главни предмет клавир, завршила је на Факултету музичке уметности у Скопљу у класи проф.др Марије Гјошевске. У току свог школовања освојила је више награда од којих су најзначајније Интернационално такмичење у Битољу (Македонија), Међународно такмичење младих пијаниста у Нишу 2006. Међународно такмичење младих пијаниста (дисциплина клавирски дуо). Била је полазник мајсторских курсева проф. Душана Трбојевића, Светлане Богино и Владимира Огаркова, Арба Валдме, Јурија Кота. У периоду од 2004-2011 била је активни учесник међународних  семинара проф. Бориса Романова (Русија) у Охриду. Била је учесник Интернационалне летње академије у Созополу, Бугарска (2014.) на мастеркласу пијанисткиње и педагога Марије Принз (Аустрија). Одржала је неколико самосталних реситала, а наступа и у камерним саставима широм земље. Наступала је у оквиру фестивала „Мај, месец музике у Врању“, у Врњачкој Бањи, као и у галерији Артгет, београдског Културног центра. Од 2011.сарађује са сопраном Александром Петровић.

Дуо Петровић-Пејић бележи бројне наступе широм Србије и на многим значајним манифестацијама града Ниша.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ