„ВЕЧЕ ПРЕМИЈЕРА“ ПАВЛА ДОБИЋА

Марина Ст. Јанковић

У Замку културе, у оквиру пратећег програма Фестивалске увертире Међународног фестивала класичне музике „Врњци“, 21. јула одржан је концерт пијанисте и композитора Павла Добића, под називом  „Вече премијера“. Публика је имала привилегију да премијерно чује неколико композиција. Павле је својим виртуозним извођењем допро до срца публике и побрао бурне аплаузе.

КОНЦЕРТНИ РЕПЕРТОАР

Е. Раутаваара (1928-2016): Етида оп. 4 „Thirds“, В. Задерацки (1891-1953): Прелудијум и фуга ф-мол, П. Хиндемит (1895-1963): „Ludus Tonalis“, Interludium and fugue in G, Ф. Глас (1937): „Metamorphosis“ no. 2 (премијерно извођење), П. Добић: „Цар Давид“, поема у три слике (премијерно извођење) I. „Вал-Ферасим“, II. „Молитва цара Давида“ и III. „Игра цара Давида“, П. Добић: Интермецо (премијерно извођење) и Ф. Ржевски (1938-2021): North American Ballad no. 4, „Winnsboro Cotton Mill Blues“.

Модерна клавирска музика двадесетог па и двадесетпрвог века углавном се не налази на репертоарима извођача, нити постоји систематски и дубински приступ истој у овдашњим стручним круговима. Будући недовољно позната нашој публици, значајан допринос представљању јавности богатства савремене клавирске музике чини и пионирски труд Павла Добића. Током ове сезоне, кроз премијерно извођење дела Задерацког, Раутавааре, Ржевског, српској је публици омогућио да доживи другачију клавирску музику, кроз њену аутентичну атмосферу, шарм, и темперамент. Својим ауторским делима показао је да је могућ спој традиционалног и аутентичног са модерним и новим у клавиру, а да се лепота сачува, мелодија не изгуби, мисао продуби и дух остане жив.

Павле Добић, рођен 2002. године, Средњу музичку школу „Стеван Мокрањац“ у Краљеву завршио је у класи проф. Марије Остојић, а такође и Гимназију у Врњачкој Бањи. Нижу музичку школу завршио је у класи проф. Вање Здравковић. Студира клавир у класи проф. Јоване Радовановић на Филолошко – уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу, а композицију у класи проф. Драгана Латинчића на ФМУ Универзитета у Београду. Усавршавао се код једног од наших најеминентнијих педагога – проф. Наталије Томић, са Универзитета у Крагујевцу, као и код проф. Јурија Кота са Кијевског конзерваторијума. Освојио је бројне награде и лауреате на домаћим и интернационалним такмичењима. Стипендиста је Фондације за младе таленте Републике Србије.

Дубљим зарањањем у суштину и свет музике, Павле је претходних година изнедрио више композиција од којих је неколико већ награђено највишим наградама на интернационалним такмичењима. Углавном ствара дела инспирисана јеванђељским темама. Компонује дела за соло клавир, разне ансамбле и хорове.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ