ФЕСТИВАЛСКЕ УВЕРТИРЕ У ЗАМКУ КУЛТУРЕ

Срећко Станојчић

БАРИТОНОМ И КЛАВИРОМ КРОЗ ВЕКОВЕ

У оквиру „Фестивалских увертира“ Међународног фестивала класичне музике „Врњци“, протекле суботе, 23. јула одржан је концерт под називом „Музички времеплов“. Уз клавирску сарадњу Николе Ђокића, публици је кроз свој баритон, Предраг Качавенда представио дела Вивалдија, Моцарта, Шуберта, Шопена, Мориса Равела и других класика.

На програму концерта биле су арија из истоимене кантате Антонија Вивалдија, арија „Дардана“ из опере „Амадићи из Гауле“ Георга Фридриха Хендла, Моцартова арија „Грофа“ из опере „Фигарова женидба“, „Зимско путовање“ Франца Шуберта, арија „Белкореа“ из опере „Љубавни напитак“ Гаетана Доницетија. На  репертоару „Музичког времеплова“ поред изведених арија, били су  Фредерик Шопен, Вићенцо ди Кијара, Морис Равел, Фернандо Обрадорс, Жак Ибер, Дмитриј Шостакович али и дела наших композитора, „Елегија“ Стевана Христића и „Реформатор“ Дејана Деспића.

Баритон Предраг Качавенда је завршио средњу музичку школу „Јосиф Маринковић“ у Зрењанину, музички сарадник теоретичар и вокално инструментални смер соло певање у класама професорки Вишње Радосав и Бирка Светлане. Дипломирао је и мастерирао на Филолошко уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу на одсеку за музику и катедри за соло певање у класи редовне професорке мр Марине Трајковић Биџовски. У току досадашњег образовања освојио је бројне награде на такмичењима у Србији и иностранству. Певао је улогу „Валенса“ у драмском ораторијуму „Теодора“ Г. Ф. Хендла.

Са продукцијом „Опера Нова“, Качавенда  пева улогу „Арђенија“ из Хендлове опере „Именео“. Похађао је мајсторске курсеве соло певања код еминнтних оперских певача  и педагога, Марчела Бедонија, Милице Стојадиновић, Ксеније Лукић, Људмиле Сафонове и Давида Бижића. Предраг Качавенда, као један од лаурета учествује наступом на концерту „Обзорју на дар“, певајући дела српских аутора, поводом 30 година „Обзорја на Тиси“.

Тренутно ради као професор соло певања у музичкој школи „Душан  Сковран“ у Ћуприји.

Никола Ђокић средње музичко образовање стиче у Нишу у класи проф. Боривоја Младеновића. Основне студије започео је на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Милана Миладиновића али је основне и мастер студије завршио на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора александа Сердара.

Поред бројних наступа, похађао је мајсторске курсеве истакнутих професора Бориса Краљевића са Академије лепих уметности у Сингапуру, Орелијена Делеза са Конзерваторијума у Бордоу, Федерика Гијанела  са Стенвеј академије у Верони  и пијанисте Евгенија Стародубтсева  са Московског конзерваторијума.

Никола Ђокић ради у музичкој школи „Миленко Живковић“  у Параћину, претежно као корепетитор соло певачима и у музичкој школи Душан Сковран“ у Ћуприји, као наставник клавира и корепетитор дувачком одсеку, као и одсеку соло певања.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ