ДАНИ ДАНИЛА БАТЕ СТОЈКОВИЋА

Аутор:Весна Ђорђевић

СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКАНА СРПСКОГ ГЛУМИШТА

Данило Бата Стојковић био је велики човек, глумац и боем. У намери да се сачува и оживи успомена на Бату, Удружење „Батини пријатељи“ у Сарадњи са Општином Врњачка Бања, Туристичком организацијом и Културним центрим Врњачка Бања покренуло је  2009. програм у част овом великану српског глумишта који се одржава у време Батиног рођендана, уочи 11. августа.

Отварање тродневне манифестације уприличено је 9. августа у Парку сећања крај „Батиног храста“.

-Бања познаје многе знамените личности, Бања је многе задужила, а и они су задужили нас – да их се сећамо, да будемо њихови пријатељи док год то можемо и док нас ви у томе подржавате и поштујете оно што радимо за њих. Ради прошлости и ради будућности окупили смо се и ове године на старом месту, поручио је Никола Џамић, организатор програма.

Љубитеље филмске и позоришне уметности, поштоваоце Батиног лика поздравио је и Иван Џатић, заменик председника Општине.

-Вашим учешћем и подршком вечерас чините да ова манифестација оствари основну мисију – да још једном оживи дело човека који је оставио дубок траг на нашем филму и у позоришту, који је имао велику харизму, који је био специфичан у свему што је радио. Оно што морамо да истакнемо јесте да је он волео Врњачку Бању,  да је волео људе и да је овде стекао велики круг искрених пријатеља који ће учинити све да Батино дело живи и много после нас, нагласио је Иван Џатић.

Парк сећања настао је у Централном врњачком парку где је првобитно, након Батине смрти, овде засађен храст њему у част. Придружили су му се касније и платан, јасен, кестен, бор, дуд… дванаест стабала у част великана српског глумишта. О њима, о Милени Дравић, Љубиши Самарџићу, Гаги Николићу, Бати Живојиновићу, Небојши Глоговцу, Воји Мирићу, Пери Краљу, Марку Николићу, Маринку Маџгаљу, Чкаљи, Паји Вујсићу и Зорану Радмиловићу говорили су млади глумци из класе Милице Краљ.

Под небом које су парале муње док је Бања одолевала летњем пљуску, програм је употпунио и велики појац српских песама, Љубодраг Манасијевић који је наступио уз музичку пратњу Дарка Перчевића.

Врхунац је вечери стигао је уз Наду Блам и Мину Лазаревић које су публику разгалиле позоришном представом „Црвени шешир“ насталом на основу истините приче о двема познатим српским глумицама.

-Још као малог редовно су ме доводили у Врњачку Бању, а онда сам и као глумац долазио овде врло често и са позоришним представама и на филмске свечаности. Оно што ме највише везује за Бању то су пријатељи које сам стекао, говорио је својевремено Бата.

Да су пријатељи највеће од свих овоземаљских богатстава  сведоче, поред Батиног храста и поменутог програма, и Амфитеатар „Данило Бата Стојковић“ и Батина спомен соба који су дошли као круна залагања дугогодишњих Батиних пријатеља.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ