ПОЖАРИШТЕ НА ГОЧУ УСПЕШНО ПОШУМЉЕНО

Аутор:Срећко Станојчић

„ШУМЕ ГОЧ“ ПОШУМИЛЕ  ИЗГОРЕЛО

Последице пожара на Гочу у којем је изгорело око 12 хектара борове шуме 2013. године, почеле су да се санирају 2016. године. Надлежност  ЈП „Шуме Гоч“ је и одржавање гочких шума, па је након трогодишњег периода неопходног за опоравак земљишта после пожара, почело пошумљавање садницама црног и белог бора. Коначан  биланс достигао је око 50 хиљада садница, од којих се примило око 80%.

Ивица Лазаревић

-Пошумљавање је почело, са неких 30 хиљада садница, око  2500 по хектару, а у следеће три године смо попуњавали оно што се није примило и достигли смо ниво од око 80% попуњености.. Ту смо стали, све преко 75%  се сматра успешним. Овде постоје саднице старости две године и саднице висине до метар висине које су прве посађене, рекао је за Врњачке новине и РТВ Врњачка Бања Ивица Лазаревић, директор ЈП „Шуме Гоч“, управо на месту где је обављено пошумљавање после пожара.

Комплетно пошумљавање и попуњавање смо урадили из сопствених средстава, а прошле године смо добили средства за одржавање од министарства, односно окопавање и прашење које смо морали да урадимо у једној календарској години, тако да су сад саднице ослобођене и сада је то препуштено природи, изјавио је Лазаревић и објаснио да би засађене саднице достигле ниво као остатак шуме, биће потребно око 30 година и тек тада ће моћи да се врши прореда шуме  по потреби.

Поред одржавања гочких шума, пошумљавања и прореде, „Шуме Гоч“ имају обавезу одржавања гочких шумских путева, неопходних за пошумљавање и прореду.

Поред средстава за одржавање садница, од ресорног министарства добијена су средства за ревитализацију камионског пута Катуњиште -Кречане и Чеперци-Ђавољи поток. Наша уговорна обавеза је да након ревитализације, пет година тај пут и одржавамо. После зиме дошло је до обрушавања земљишта са шкарпи, па се запуше пропусти и да не би дошло до изливања воде на сам коловозни строј, ми вршимо ћишћење ових канала, нашим машинама и уз помоћ радника ЈП Бањско зеленило и чистоћа“.

-Да бисте могли да експлоатишете шуму морате да имате квалитетну мрежу шумских путева. Ово су тврди камионски путеви, рађени пре четрдесетак година, наше министраство је препознало потребу да улаже у реконструкцију постојећих шумских путева. Ми смо са ова два шумска пута „отворили“ врата министарства и следећи пут који за који смо добили средства је полиције уз „Загржу“ у дужини од пет километара, два и по смо урадили, а два и по се ради сада до јесени, рекао је Ивица Лазаревић, директор ЈП „Шуме Гоч“.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ