„ПРЕДСТАВА ХАМЛЕТА У СЕЛУ МРДУША ДОЊА“

Марина Ст. Јанковић

Дипломска представа студената четврте године глуме у класи проф. Игора Ђорђевића и Милице Краљ „Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња“ Ива Брешана, одиграна је 10. августа на Амфитеатру „Д. Бата Стојковић“ у оквиру манифестације „Дани Данила Бате Стојковића“. Ментор и редитељ ове представе је проф. Милица Краљ.

„Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња“ најпознатије је дело Иве Брешана. Ради се о гротескној трагикомедији, написаној 1965. године. Због политичких разлога, с обзиром на природу драме, драма је изведена шест година након што је објављена. Изазвала је велике контроверзе с обзиром на то да исмејава тоталитаристички систем, али управо је због исте ствари и пожњела велики успех и готово 60 година увек наново инспирише нова извођења.

Радња ове комедије смештена је у педесете године 20. века. Било је то време послератне беде и настојања комунистичко-социјалистичког режима да све више учврсти своју власт и тако индоктринира све па и сиромашне становнике измишљеног села Мрдуше Доње. Како би власт приказала „напредак“, политички главни људи у селу одлучили су направити представу према Шекспировом најпознатијем делу – „Хамлету“, али будући да је то дело интелектуално недостижно необразованим мештанима, сеоски учитељ добио је задатак да „прилагоди“ славно дело како би га сви разумели. Истовремено се међу мештанима одвија права драма, која доста наликује на радњу „Хамлета“.

Прича је испричана из визуре Јоце, који игра Хамлета, који јесте побуњеник и који не пристаје да буде неко ко има униформно мишљење. Иако га опомињу да то неће бити добро по њега, он упорно срља, док је учитељ представник интелектуалаца који гледају неки свој интерес, покушавају да заштите своју породицу и који пристају на све у суштини, не мешајући се много у ствари.

У представи играју: Букара – Теодор Винчић, Миле – Лука Маркишић, Анђа – Неда Вуковић, Слађана – Тамара Младеновић, Јоца –  Јован Петровић, Учитељ – Андреј Јемцов и Мишурина – Ђорђе Мишина. Млади глумци били су на висини задатка. Својим талентом, енергијом освојили су публику која их је наградила дугим аплаузом. Чини се да је и ова представа ванвременска.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ