По 46. пут Фестивал филмског сценарија

Аутор:Срђан Удовичић

„Једини прави 46. Фестивал филмског сценарија – Горки лист“ који ће бити одржан од 12. до 16. августа 2022. године, у Врњачкој Бањи, најављен је на конференцији за медије одржаној у београдској МТС дворани (бивши Дом синдиката), 3. августа 2022. године.

Овогодишњи фестивал почеће премијером филма „Ала је леп овај свет“, а током фестивалских дана љубитељи филмске уметности моћи ће да виде укупно 15 филмских остварења насталих између два фестивала.

Пристуне представнике медија поздравио је председник општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић, који је навео да број од 46 одржаних фестивала показује колико је ова манифестација значајна и на државном нивоу, као и да је поред дуге традиције фестивал, захваљујући Културном центру Врњачка Бања и тиму људи који су у организацији, успео да одржи и побољша свој квалитет.

Директор Културног центра Саша Миленковић, истакао је да ће жири у саставу Милан В. Пузић, Милутин Петровић и Дејан Зечевић  донети одлуку о три најбоља сценарија, док ће уметничко веће Фестивала другу годину заредом, за изузетан допринос сценарију у националној кинематографији доделити нагараду „Златно перо Гордана Михића“.

У свом обраћању, редитељ и извршни продуцент Фестивала, Марко Јовичић истакао  је да је захваљујући хиперпродукцији на конкурс пријављено преко тридесет филмова и да је први пут, након 1992. године, филмове који ће бити приказани врњачкој публици на фестивалу бирала селекциона комисија.

Члан селекционе комисије Раденко Ранковић истако је да су дијалози код филмова за које се одлучила комисија подигнути на више ниво, као и да су јако добри и функционални.

Глумац Миљан Прљета није крио задвовољство што ће се ове године на фестивалу бити приказана два филма у којима глуми, али и што ће на 46. Фестивалу филмског сценарија имати и улогу водитеља заједно са својом колегиницом Мирком Васиљевић.

У име генералног спонзора фестивала Горког листа, обратила се Нела Бојовић која је рекла да ће „Горки лист“ као верни пријатељ фестивала и ове године ослушкивати пулс публике која ће дати свој суд о сценаристичким опусима преко награде публике чији је покровитељ управо „Горки лист“. „Горки лист“ доделиће и новоустановљену награду „Марко Живић“, за најбољег младог глумца.

И ове године ће Жири града домаћина доделити римски новчић за изузетан допринос афирмацији и промоцији Фестивала филмског сценарија, док ће Жири новинара и филмских критичара награду „Славко Лазаревић“ доделити за најбољи сценарио.

Пратећи програм 46. Фестивала филмског сценарија чиниће Летња школа филмске драматургије „Слободан Стојановић“ и Летња школа филмске критике, промоције књига, трибине, изложбе, Симпозијум на тему „Хришћанство на филму“, филмови из пратећег програма, Програм преко плота, као и концерти.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on skype
Skype
Share on email
Email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email
ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ